Linkovi

Predsjednik Bush najavio povlačenje nekih postrojbi iz Iraka; slanje dodatnih u Afganistan


Predsjednik George Bush najavio je da će američke oružane snage poslati u Afganistan dodatne postrojbe, dok će iz Iraka biti povučeno oko osam tisuća vojnika.

U govoru na Nacionalnom sveučilištu za obranu u Washingtonu, predsjednik je rekao da je povlačenje određenih postrojbi iz Iraka moguće zbog toga što je nasilje u toj zemlji dramatično opalo i da je danas situacija znatno bolja.

Postrojbe koje su određene za povlačenje otići će iz Iraka u veljači.

U Iraku će – i nakon povlačenja – ostati oko 132 tisuće američkih vojnika, više nego što ih je bilo prije slanja pojačanja u tu zemlju, početkom prošle godine.

Predsjednik George Bush je dodao da je povlačenje nekih američkih snaga iz Iraka moguće zbog toga što su iračka vojska i policija počele preuzimati odgovornost kada je u pitanju borba protiv pobunjenika kao i javna sigurnost općenito.

Kao primjer, predsjednik je istakao pokrajinu Anbar, koja je još donedavno bila uporište lokalne al-Qaide. Međutim, pokrajina Anbar je nedavno – zbog toga što je sigurnost danas znatno bolja – predana na upravljanje središnjoj, iračkoj vlasti u Bagdadu.

Predsjednik George Bush najavio je da će bataljun marinaca, koji je trebao biti poslan u Irak, u studenom biti upućen u Afganistan. U tu zemlju će u siječnju biti poslana i jedna borbena brigada kopnene vojske.

Predsjednik Bush je u svom govoru na Nacionalnom sveučilištu za obranu rekao da je situacija u Afganistanu 'od kritične važnosti za sigurnost Sjedinjenih Država i američkih partnera i saveznika.'

XS
SM
MD
LG