Linkovi

Bi li Obamina izborna pobjeda dovela do promjene američke politike?


Senator Barack Obama najavio je da će Sjedinjene Države, ukoliko on postane predsjednik, obnoviti i pojačati diplomatski angažman na svjetskoj sceni. Veze sa saveznicima su već godinama ponešto oslabile, zbog europskog protivljenja ratu u Iraku te nizu drugih odluka administracije predsjednika Georgea Busha. Ugledu Sjedinjenih Država posebno je štetio skandal vezan uz irački zatvor Abu-Ghraib, gdje su zatočenici bili zlostavljani od strane američkih vojnika.

Uglavnom, Amerika je na svjetskoj sceni izoliranija nego prije – zaključuju washingtonski analitičari te dodaju da se od Baracka Obame – ako uđe u Bijelu kuću – očekuje da takvo stanje izmijeni.

P.J. Crowley radio je u vladinom Vijeću za nacionalnu sigurnost, za vrijeme mandata predsjednika Billa Clintona, a danas je vanjskopolitički savjetnik Baracka Obame. On kaže da se od senatora Obame očekuje da pojača diplomatski angažman Amerike te da obnovi visok ugled nacije na svjetskoj sceni.

"Predsjednik Barack Obama će biti svjestan važnosti angažmana na svjetskoj sceni i suradnje s drugim zemljama. Važno je imati saveznike – i to ne samo da možete reći da ih imate. Morate ih imati jer ćete jedino tako biti efikasni i vaši će potezi imati legitimitet – što je opet važno kad god izbije neka kriza i morate na nju reagirati."

Bivši predsjednik Sjedinjenih Država Jimmy Carter smatra da je Amerika u posljednjih osam godina izgubila moralni autoritet na svjetskoj sceni – zbog, kako kaže, pogrešne politike Georgea Busha. Međutim, Barack Obama bi to brzo mogao nadoknaditi – kaže Jimmy Carter.

"U svom inauguralnom govoru, Obama bi mogao reći – 'sada kada sam ja predsjednik, u Americi neće biti mučen niti jedan zatočenik. Sada kada sam ja predsjednik, Amerika neće zaratiti s niti jednom zemljom, osim ako je naša državna sigurnost u izravnoj opasnosti. Sada kada sam ja predsjednik, Sjedinjene će Države opet biti predvodnik u borbi za ljudska prava, u cijelom svijetu.' Vidite, u deset minuta svog inauguracijskog govora, Barack Obama bi mogao definirati promjene, koje su za Ameriku i njezin ugled u svijetu vrlo važne."

P.J. Crowley, savjetnik Baracka Obame za vanjsku politiku, kaže da se Obama razlikuje od senatora Johna McCaina, koji će u studenom biti predsjednički kandidat republikanske stranke. To se pogotovo odnosi na značaj diplomatskog angažmana na svjetskoj sceni – kojeg zastupa Obama – te kada je u pitanju Iran.

"Jedno od pitanja u vezi s kojim postoje oštre razlike između Obama i McCaina je Iran. S tom zemljom su odnosi zamrznuti već 30 godina. Na to kakvi će oni biti najviše utječu zastupnici tvrde linije – u obje zemlje. Zbog toga je vrlo teško uspostaviti dijalog koji bi bio ozbiljan i koji bi se uhvatio u koštac s problemima koji postoje između Amerike i Irana."

Međutim, republikanski kongresmen Eric Cantor iz savezne države Virginia smatra da je Barack Obama – kada su u pitanju međunarodni odnosi - u krivu. U krivu je pogotovo Joe Biden, izborni partner Baracka Obame, dopredsjednički kandidat demokrata – kaže Cantor.

"Joe Biden je griješio pogotovo kada je riječ o Iranu, zemlji koja predstavlja najveću prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti. Joe Biden se već godinama zalaže za dijalog i pregovore s tom državom koja je poznati sponzor terorizma. To nije pravac kojim bi Amerika trebala poći. Iran predstavlja ozbiljan problem – ta zemlja destabilizira cijelu regiju, partner je Hezbollahu i Hamasu, a prijeti i nama i našem savezniku Izraelu."

S druge strane – Barack Obama podržava orijentaciju sadašnje administracije da se pregovara sa Sjevernom Korejom, kako bi ta zemlja obustavila svoj nuklearni program. Republikanac John McCain kritizirao je Bijelu kuću zbog te diplomatske inicijative koja je – smatra McCain – previše popustljiva prema režimu u Sjevernoj Koreji. Obamu i McCaina razdvajaju i znatne razlike kada je riječ o Iraku.

Demokratski predsjednički kandidat najavio je da će – ako uđe u Bijelu kuću – u roku od 16 mjeseci iz te zemlje povući većinu američkim borbenih postrojbi. Republikanski predsjednički kandidat smatra da američka vojska u Iraku mora ostati sve dok se ne postigne odlučujuća pobjeda, te da povlačenje ne treba najavljivati strogo definiranim rokovima. Vanjskopolitički savjetnik Baracka Obame J.P. Crowley kaže da sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Država – ma tko to bio - očekuju i drugi ozbiljni problemi na svjetskoj sceni: odnosi s Rusijom i Kinom, rat protiv al-Qaide te odnosi s Pakistanom.

XS
SM
MD
LG