Linkovi

Bush: 'Vlada Kine trebala bi imati više povjerenja u vlastiti narod'


Predsjednik George Bush stigao je u Peking gdje će sutra nazočiti svečanom otvaranju Olimpijskih igara.

Američki je predsjednik samo nekoliko sati prije dolaska u Kinu - u govoru u Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda – kritizirao kršenje ljudskih prava u toj zemlji.

Predsjednik je pozitivno govorio o visokoj razini američko kineskih trgovinskih odnosa te o dobrim diplomatskim vezama Washingtona i Pekinga. Međutim, rekao je da se Amerika snažno protivi kineskoj praksi da se politički aktivisti koji se bore za ljudska prava, kao i aktivisti vjerskih zajednica – kažnjavaju zatvorom. Predsjednik Bush je dodao da bi kineske vlasti trebale imati više povjerenja u svoj narod te da bi trebale dopustiti više slobode – jer će Kina tek tada dostići svoj puni potencijal.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se Kina protivi bilo kakvom miješanju u svoje unutrašnje stvari. Prema vlastima te zemlje – građani Kine uživaju vrlo širok spektar sloboda.

******

Kineska je vlada izjavila da poduzima sve što može kako bi zajamčila sigurnost na Olimpijskim igrama koje sutra počinju u Pekingu. Igre čuva više od 100 tisuća policajaca i vojnika. Očekuje se dolazak oko milijun gostiju sa svih strana svijeta. Vlasti su najavile korištenje raznih sigurnosnih sredstava – od skrivenih kamera pa do projektila zemlja-zrak.

Nedavni incidenti na sjeverozapadu zemlje - gdje živi veća ujgurska zajednica islamske vjere koja se želi odvojiti od Kine - u Pekingu su podigli napetosti kao i razinu sigurnosnih mjera.

******

Pro-demokratski aktivisti u Pekingu sve češće dovode u pitanje napore tamošnjih vlasti da za vrijeme Olimpijskih igara što više ograniče prosvjede i javne demonstracije. Dva Britanca koji su izgnani iz Kine jučer – zbog nošenja transparenta koji je pozivao na 'slobodu Tibeta' – najavili su po dolasku u London nove demonstracije u Pekingu.

Organizacija Novinari bez granica povela je parnicu protiv francuske vlade zbog toga što je zabranila prosvjed pred veleposlanstvom Kine u Parizu. Novinari bez granica planiraju prosvjede u sedam zemalja, kako bi skrenuli pozornost svjetske javnosti na tisuće kineskih novinara i aktivista za ljudska prava koji služe zatvorske kazne u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG