Linkovi

SAD, Kina i Rusija - favoriti za olimpijske medalje


Na Olimpijskim igrama prije četiri godine u Atenti, Sjedinjene su Države odnjele najviše medalja, ukupno 102, od čega 36 zlatnih, 39 srebrnih i 27 brončanih. Na drugom je mjestu bila Rusija sa 92 medalje, od kojih 27 zlatnih.

Kina je te godine godine bila na trećem mjestu, sa ukupno 63 medalje - 32 zlatne, 17 srebrenih i 14 brončanih. Bio je to impresivan rezultat, kad se uzme u obzir da je ova komunistička zemlja prvi put nastupila na Olimpijskim igrama prije nešto više od 20 godina, na ljetnim igrama u Los Angelesu.

Predsjedatelj odjela za sportska dostignuća pri američkom olimpijskom odboru, Steve Roush očekuje da će i ove godine, ove tri zemlje biti na vrhu po broju osvojenih medalja, i to sa Kinom na vrlo visokom mjestu.

"Mi na to gledamo kao na utrku izmedju Kine, Rusije i Sjedinjenih Država, sa Kinom kao favoritom. Dakle, sve će ovisiti o tome što se svaki dan dogodi na natjecanjima. Bit će i medalja koje će nas sve iznenaditi. Bit će tu i nekih razočaranja."

Sjedinjene će Države na Olimpijskim igrama predstavljati 596 sportaša. No, ukoliko američki tim i uspije ponovno osvojiti najveći broj medalja, kineski pristup Olimpijskim igrama čini ih favoritom za budućnost, kaže čelnik američkog Olimpijskog odbora Jim Scherr.

"Mi svakako vjerujemo da će se ovaj sistem dugo održati. Ovo nije samo jedna šansa za uspjeh na Olimpijadi u Pekingu. Insfrastruktura, sportski kapaciteti, treneri koje oni imaju, i mladi ljudi koji će biti inspirirani ovom Olimpijadom, mislimo da sve to predstavlja znatnu silu s kojom će se trebati nositi još dugo u budućnosti."

Na Olimpijskim igarama 2000. godine u Sidneju, kineski je tim osvojio tek jednu zlatnu medalju od 119 koliko ih se dodjeljuje u natjecanjima koja se smatraju glavnim djelom Olimpijade, plivanju, trčanju, i vodenim sportovima, poput kanua i jedrenja. Kineski državni odbor za sport nakon ovih igara stvorio je takozvani Projekt 119, sa ciljem da znatno poveća broj visoko plasiranih natjecatelja u ovim disciplinama. Sa prednošću natjecanja na domaćem terenu, pred tisućama navijača, Kina ima realnu šansu da ostvari svoj ambiciozni plan.

XS
SM
MD
LG