Linkovi

Obama u znatnoj prednosti pred McCainom među Hispanicima


Jedna nova američka anketa pokazuje da demokratski predsjednički kandidat Barack Obama uživa znatnu prednost među glasačima hispaničkog podrijetla pred svojim republikanskim suparnikom Johnom McCainom. U novo objavljenoj anketi, koju je proveo Centar Pew za hispanička pitanja, 66 posto Hispanika podržava Obamu, dok 23 posto naklonost izražava prema senatoru McCainu.

U anketi je ispitano više od dvije tisuće Amerikanaca hispaničkog podrijetla koji su registrirani glasači. Zamjenica direktora ovog centra Susan Minushkin kaže da se čini kako je senator Obama zadobio podršku mnogih Hispanika koji su podržavali u stranačkim izborima senatoricu Hillary Clinton.

Senator McCain dugogodišnji je zagovornik pitanja koja su popularna među tim segmentom izbornog tijela, uključujući i sveobuhvatnu reformu imigracijskog sustava. On u Senatu zastupa saveznu državu Arizonu koja graniči s Meksikom i ima veliku imigrantsku zajednicu iz Južne Amerike.

Povijesno gledano, Amerikanci hispaničkog podrijetla tendiraju glasovati za demokratske kandidate. Međutim, predsjednik Bush je osvojio oko 40 posto hispaničkih glasova na izborima 2004. godine, što je rekord za nekog republikanskog kandidata.

XS
SM
MD
LG