Linkovi

Albright: Uhićenje Karadžića veliki korak ka pomirenju u regiji


Nakon što se 13 godina nalazio u bijegu pred međunarodnom tjeralicom za ratne zločine uhićen je ratni vođa bosanskih Srba. Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright izjavila je da se radi o velikom koraku ka pomirenju u regiji.

"Ovo je izuzetno značajan događaj. Uhićenje Karadžića trebalo se dogoditi davno prije, ali činjenica da se doista dogodilo vrlo je važna za Bošnjake i one koji su patili kao rezultat Karadžićeve politike."

Državni tajnik u doba predsjednika Georgea Herberta Walkera Busha, Lawrence Eagleburger, kaže da uhićenje Radovana Karadžića predstavlja važan korak naprijed međunarodne pravde.

"Vjerujem da je on jedan od posljednjih jadnika koji su još uvijek na slobodi. Nakon uhićenja i kasnije smrti Slobodana Miloševića mislim da je Karadžić čovjek koji najviše zaslužuje da bude uhićen i kažnjen."

Tribunal za ratne zločine na području bivše Jugoslavije utemeljen je 1993. godine dok je Madeleine Albright bila veleposlanica Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim narodima. Ona kaže:

"Svrha suda bila je da budemo u mogućnosti pripisati individualnu krivnju i izbjeći kolektivnu krivnju. Svi Srbi nisu odgovorni za etničko čišćenje i zločine protiv čovječnosti prema Bošnjacima. Ovo je način da kreatori i izvršitelji te politike budu odgovorni. Jasno je da još treba uhititi i izručiti Ratka Mladića."

Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba, Ratko Mladić, te bivši vođa hrvatskih Srba, Goran Hadžić, još uvijek se nalaze na slobodi. Srbija se nalazi pod pritiskom Europske unije da izruči ove osumnjičenike. Europska unija je priopćila da bi uhićenje Karadžića moglo otvoriti put ka mogućem članstvu Srbije u Uniji.

Lawrence Eagleburger kaže da će uhićenje Karadžića pomoći Srbiji.

"Ako Srbija želi ponovno zauzeti svoje mjesto u svjetskog zajednici, te poboljšati odnose sa zapadnim Europljanima i Sjedinjenim Državama – naročito Sjedinjenim Državama – onda mislim da su shvatili da nešto moraju poduzeti."

Nacionalističke stranke oslabile su u Srbiji kad je prozapadna vlada preuzela vlast prošlog mjeseca. Državna tajnica Madeleine Albright kaže da uhićenje Karadžića pokazuje da je Beograd spreman udaljiti se od svoje nacionalističke prošlosti.

"Doista se nadam da je izbor Borisa Tadića na dužnost predsjednika bio utemeljen na ideji da Srbi žele krenuti naprijed i ne osvrtati se na prošlost. Valja vidjeti kako će većina Srba reagirati na ovo. Jasno je da postoje ultranacionalisti koji su već izrekli svoje protivljenje no vjerujem da Srbi ipak žele krenuti naprijed."

Očekuje se da će Radovan Karadžić biti izručen Haškom tribunalu.

XS
SM
MD
LG