Linkovi

Bivši vozač Osame bin Ladena ne smatra se krivim za sudjelovanje u uroti i pomoć teroristima


Bivši vozač Osame bin Ladena – kojem je danas počelo suđenje na posebnom vojnom tribunalu u Guantanamu – izjavio je da se ne smatra odgovornim za kaznena djela za koja ga tereti optužnica.

Salim Hamdan – državljanin Jemena – prvi je 'neprijateljski borac' kojem se sudi pred posebnim tribunalom američkih oružanih snaga, tijelom koje je osnovano s isključivom svrhom da sudi strancima, osumnjičenicima za terorizam.

Hamdan je optužen za sudjelovanje u zavjeri s ciljem izvođenja terorističkih napada te za pružanje pomoći teroristima.

Ako bude ustanovljeno da je odgovoran za zločine koji mu se stavljaju na teret, očekuje ga kazna doživotnog zatvora.

Hamdanov odvjetnik tvrdi da je on bio vozač vođe al-Qaide, međutim nije sudjelovao u terorističkim aktivnostima.

******

Vozač Osame bin Ladena bio je zarobljen nekoliko mjeseci nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001.godine i to, navodno, s raketnim bacačima sakrivenim u automobilu.

Danas, sedam godina nakon tih napada Salim Hamdan je ušao u povijest kao prvi čovjek kojem se, od Drugog svjetskog rata, sudi za ratne zločine na jednom američkom vojnom tribunalu.

Salim Hamdan je na početku procesa izjavio da se ne osjeća krivim, a njegov će slučaj biti dobar test za naredna suđenja kroz sustav koji je napravljen kako bi se sudilo pripadnicima al-Qaide.

Brigadni general Thomas Hartmann kaže da će ta suđenja biti slična suđenjima američkim vojnicima na vojnim sudovima: "Oni imaju pravo na podnošenje dokaza i pravo na unakrsno ispitivanje, da se suprotstave svjedocima, da imaju svoje svjedoke…to je vrlo slično suđenju kakvo imaju pripadnici američkih oružanih snaga."

Međutim, kritičari se pitaju – hoće li to biti pravedna suđenja? Pukovnik Morris Davis, negdašnji glavni tužitelj, dao je ostavku na to mjesto u znak prosvjeda što je vlada insistirala da se mogu koristiti dokazi dobiveni kroz metodu ispitivanje waterboardinga, odnosno – simuliranog utapanja.

"Sve dok imate dokaze dobivene na taj način, a koji se koriste na američkom sudu, sustav će biti pod sumnjom što je doista sramota" - izjavio je Morris Davis.

Nakon slučaja Hamdan sudit će se još devetnaestorici osumnjičenika za terorizam, uključujući i glavnog organizatora terorističkih napada na New York i Washington – Khalida Sheikha Mohammeda.

XS
SM
MD
LG