Linkovi

U Kongresu o okrutnim tehnikama ispitivanja


Douglas Feith je bio podtajnik za politička pitanja u Pentagonu od 2001. godine do 2005. godine dok je ministar bio Donald Rumsfled. On je jedan od bivših dužnosnika administracije koji je sudjelovao u raspravama na visokoj razini o tehnikama ispitivanja zatvorenika nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godina.

Feith je, također, sudjelovao u političkim dogovorima prije rata u Iraku. Na otvaranju rasprave, četvrte na temu ispitivanja zatvorenika u mornaričkoj bazi u Guantanamo Bayu, predsjedatelj Podobora Zastupničkog doma za Ustav, građanska prava i slobode, Jerrold Nader izjavio je da su američke tehnike ispitivanja posramile Sjedinjene Države.

"Iz dokaza koje smo prikupili izgleda očitim da je vlada rano odlučila koristiti torturu, da je koristila bilo kakva opravdanja za ono što su generacije američkih vojnika znale da ne smiju činiti te je skrivala te tehnike ispitivanja od Amerikanaca i svijeta. Kao rezultat toga naša zemlja, a naročito naši muškarci i žene u odorama oružanih snaga danas su manje sigurni."

Republikanci su pak odražavali stav vlade predsjednika Busha prema kojima su takozvane proširene tehnike ispitivanja, u što spada i waterboarding, odnosno tehnika simuliranja utapanja, rezultirale važnim obavještajnim informacijama. Oni su također podsjetili da su te metode ispitivanja primijenjene na svega trojicu važnih članova al-Qaide. Neki republikanci, uključujući Trenta Franksa, istaknuli su kako insistiranje demokrata na metodama ispitivanja nanosi štetu američkoj sigurnosti.

"Ovo je vjerujem deseta rasprava ovog Pododbora usmjerena primarno na osiguravanje prava terorista. S druge strane, nismo imali niti jednu raspravu posvećenu osiguravanju života Amerikanaca. Mislim da rezultat od deset na prema nula predstavlja malu neravnotežu."

Tijekom ispitivanja Douglas Feith opisao se kao snažan pristaša Ženevskih konvencija o tretmanu zarobljenika premda je on osobno preporučio ne obaziranje na Članak 3. u kojem se spominje odnos prema zatvorenicima.

"Ženevske konvencije ključne su za naše vlastite oružane snage. Opisao sam te dokumente kao dobar sporazum koji traži od potpisnica da se odnose prema zarobljenicima na način na koji bi mi željeli da naši zarobljeni vojnici budu tretirani. Naši vojnici obučeni su da se pridržavaju Ženevskih konvencija i taj dio obuke ključan je element vojne kulture naših oružanih snaga."

Feith je, također, odbacio kritike britanskog odvjetnika Philippea Sandsa koji u knjizi "Ekipa za torturu" navodi da je Feith bio glavni pobornik ne pridržavanja Članka 3. Ženevskih konvencija. Sands je također sudjelovao u kongresnoj raspravi te je odbacio navode da je krivo prenio Feithove riječi. Unatoč kritikama republikanaca demokrati su zakazali još jednu raspravu na ovu temu koja će se održati u četvrtak.

XS
SM
MD
LG