Linkovi

Vjerska tolerancija u Flushingu u New YorkuNjujorška četvrt Flushing u okrugu Queens - koje se nalazi malo izvan Manhttana - uzor je vjerske slobode još od 17. stoljeća. Vjerska se tolerancija vezuje za kvekere koji su u tadašnju nizozemsku koloniju stigli iz Engleske, bježeći pred vjerskim progonom. No, i upravitelj kolonije zabranio je kvekerima da prakticiraju svoju vjeru.

U znak protesta, stanovnici ove kolonije objavili su dokument pod imenom The Flushing Remonstrance, Protest iz Flushinga, koji od guvernera kolonije traži da kvekerima dozvoli prakticiranje njihove religije. To im je i uspjelo, i Fushing je zbiog toga danas dom više od 200 vjerskih objekata - crkvi, džamija, sinagoga te objekata drugih vjera.

Hinduizam je samo jedna od mnogih religija koje postoje u Flushingu. Jedan od razloga da je Hinduističko društvo Sjeverne Amerike izabralo baš ovaj grad za svoje sjedište, jest da u njemu postoji velika imigrantska zajednica, koja uključuje ne samo Indijce, nego i Koreance, Kineze, Meksikance, Afro-amerikance, Grke, i mnoge druge.

Razliciti vjerski objekti u ovom gradu odražavaju njegovu etničku raznolikost i izvor su svojevrsnog ponosa gradjana. John Liu, koji živi u Flushingu rodjen je na Tajvanu, i bio je prvi Amerikanac azijskog podrijetla koji je izabran u gradsku upravu New Yorka.

"U našem gradu žive kvekeri, katolici, hindusi, budisti, muslimani. Imamo i potomaka hugenota. Svaka vjera koja postoji, zastupljena je u našem gradu."

Kada su kvekeri bili progonjeni u 17. stoljeću, izvjesni John Browne im je za sastanke ponudio svoju kuću. Browne je jedan od autora dokumenta pod nazivom Prosvjed iz Flushinga, u kome građani izražavaju uvjerenje da kvekeri trebaju imati mjesto za molitvu. Nakon što je document objavljen, Browne je završio u zatvoru. Kasnije je pušten na slobodu, izgrađena je Kvekerska kuća za sastanke.Joan Kindler dugogodišnja je članica Friends Meeting House, kvekerskog vjerskog objekta koji je star više od 300 godina - najstarijeg očuvanog mjesta molitve u saveznoj državi New York.

"Znanstvenici odavno smatraju da je Prosvjed iz Flushinga dokumentom koji je po važnosti ravan Prvom amandmanu američkog ustava, koji jamči vjerske slobode."

Druge su vjerske zajednice došle u Flushing nakon kvekera. Richard Allen utemeljio je afričku metodističku episkopalnu crkvu u Philadelphiji 1787 godine kako bi izbjegao rasizam u metodističkoj crkvi. O raskolu u toj crkvi govori Kathrine Williams, tajnica afričke metodističke episkopalne crkve.

"Svi su članovi afro-američkog podrijetla morali sjediti na balkonu. Jednog su dana sišli i prišli oltaru i počeli se tu moliti, a ostali su im članovi župe rekli da se moraju vratit na svoje mjesto, na što su oni odgovorili -u redu, dajte nam samo minutu i mi ćemo otići i nikad se više nećemo ovdje vratiti. Tako je osnovana Afrička metodistička episkopalna crkva."

Bila je to prva afro-američka crkva u Flushingu. Etnički se sastav ove zajednice može promjeniti, no članovi vjerskih zajednica ostaju tu, jer imaju korijene koji su čvrsti kao i same klupe u njihovim crkvama. Kathrine Williams dodaje da takodjer poštuju i tudja vjerska opredjeljenja.

"Dok god mene ne smetaju, ne smetam ni ja njih. Ako sam ikad pozvana da odem na njihove vjerske propovjedi, za mene to nije problem, kao što i za njih nije problem doći ovdje, na mjesto gdje ja molim."

Samo malo dalje niz cestu nalazi se Muslimanski centar New Yorka. Imam Mohammad Sherwani kaže da su muslimani širom svijeta nepravedno na glasu kao nasilni ljudi. U Flushingu, kaže on, prema muslimanima se postupa s poštovanjem.

"Ljudi su vrlo fini, obrazovani..muslimani, kršćani, židovi, svi oni žive zajedno, u miru i harmoniji, zajedništvu i ljubavi."

Član gradske uprave, John Liu kaže da tu harmoniju nije uvijek lako postići.

"Imamo li problema? Naravmo da imamo. Uvijek postoje rivaliteti medju vjerskim grupama, trzavice oko prostora i resursa za različite vjerske grupe, no kad se sve to uzme u obzir, mi se svi jako dobro slažemo i to je naše nasljedje koje u Flushingu njegujemo već 350 godina."

Nasljedje je to koje možda bude stavljeno na kušnju kako se zajednice šire, a prostora je sve manje. No, istovremeno, stanovnici Flushinga kažu da im je vjerska tolerancija jednako važna koliko i njihova vjera.


XS
SM
MD
LG