Linkovi

Sljedeći tjedan počinje prvo suđenje jednom zatočeniku iz Guantanama


Sud u Washingtonu odlučio je da prvo suđenje jednom osumnjičeniku za terorizam koji je zatočen u Guantanamu može početi idući tjedan, u ponedjeljak.

Sud je time odbacio žalbu Salima Hamdana – bivšeg vozača Osame bin Ladena – koji je tražio da se suđenje odgodi.

Hamdanu će se suditi za ratni zločin, pred posebnim vojnim tribunalom u vojnoj bazi u Guantanamu.

Njegovi odvjetnici željeli su iskoristiti nedavnu presudu Vrhovnog suda prema kojoj zatočenici iz Guantanama imaju pravo ulagati žalbe američkim civilnim sudovima.

******

Bivši američki ministar pravosuđa John Ashcroft izjavio je u Kongresu Sjedinjenih Država da je prakticiranje brutalnijih metoda ispitivanja spriječilo niz terorističkih urota u posljednjih sedam godina, od napada na New York i Washington.

Ashcroft je svjedočio o ispitivanjima stranih osumnjičenika za terorizam, uhićenih širom svijeta, uglavnom zatočenih u Guantanamu.

Odbor Zastupničkog doma za pravosuđe ispituje jesu li američki istražni organi prekršili zakone koji zabranjuju torturu. Vlada tvrdi da neke oštrije metode ispitivanja, poput 'waterboardinga' odnosno simuliranog potapljanja – nisu mučenje.

Stručnjak za terorizam Benjamin Wittes – koji je svjedočio s Ashcroftom – izjavio je da američki zakoni izrijekom zabranjuju zastrašivanje zatočenika prijetnjom smrti. 'Zbog toga, simulirano utapljanje potpada pod definiciju torture' – izjavio je ovaj stručnjak.


XS
SM
MD
LG