Linkovi

MMF: Stanje svjetske ekonomije bolje je nego što se prognoziralo u travnju


Međunarodni monetarni fond prognozira da rastuće cijene hrane i energenata neće štetiti globalnom gospodarstvu u onoj mjeri kako se prethodno strahovalo. Prognoza MMF-a je da će u nadolazećim mjesecima svjetska ekonomija zabilježiti rast od više od četiri posto – prvi put od srpnja prošle godine.

Samo prije tri mjeseca, Međunarodni monetarni fond predviđao je da postoji 25 posto šansi da će se svijet naći u recesiji.

Iako je globalna gospodarska situacija 'prilično teška', Fond predviđa rast od četiri posto i u sljedećoj godini. Međunarodni monetarni fond pogotovo upozorava na opasnost od inflacije, koja prijeti i industrijskim velesilama a i zemljama u razvoju.

*******

Policijski istražitelji danas su posjetili sjedište američke bankovno-financijske tvrtke Wachovia Securities, u saveznoj državi Missouri, nakon što su vlasti primile više od 70 pritužbi od klijenata ove tvrtke, da ne mogu podići svoje novčane uloge.

Ova je istraga počela dan nakon slične u Kaliforniji – gdje se istražuje poslovanje banke IndyMac povezano s navodnim malverzacijama u vezi sa stambenim zajmovima.

Također, s američke gospodarske scene – vijest da je u lipnju gradnja obiteljskih kuća pala za pet posto, na najnižu razinu u posljednjih 17 godina.

Ovaj podatak objavljen je dan nakon što je Nacionalna udruga građevinskih poduzetnika priopćila da je povjerenje potrošača u tržište nekretnina na rekordno niskoj razini te da potencijalni kupci kuća i stanova – manje, više – čekaju da se ekonomska situacija poboljša. Ministarstvo trgovine izvještava o nešto boljoj prodaji stanova.

Američko ministarstvo rada javlja o rastu broja podnositelja molbi za socijalnu pomoć nezaposlenima.

XS
SM
MD
LG