Linkovi

Bush: 'Bez obzira na nedaće i kreditnu krizu, američka je ekonomija pokazala zavidnu čvrstinu'


Predsjednik George Bush je izjavio da je američko gospodarstvo pokazalo zavidnu čvrstinu tijekom - kako je rekao - nedavne kreditne krize i drugih ekonomskih nedaća.

Na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući, gospodin Bush je rekao da očekuje da će Sjedinjene Države biti 'jače nego ikad ranije' nakon što prebrode trenutne ekonomske probleme. 'Možemo imati povjerenja u temelje našeg gospodarstva' - rekao je predsjednik Bush.

Govoreći ponajviše o ekonomskim pitanjima, on je iznio potankosti o vladinim mjerama podrške najvećim stambenim kreditorskim kompanijama Freddie Mac i Fannie Mae, te ponovio svoj poziv Kongresu da ukine zabranu na nove naftne bušotine na moru.

Istodobno, čelnik američke Središnje banke Ben Bernanke izjavio je pred Kongresom da je američko gospodarstvo sučeljeno s brojnim problemima. U najnovijem izvješću američkog Ministarstva rada kaže se da su veleprodajne cijene robe skočile prošli mjesec za gotovo 2 posto, odnosno ukupno za više od 9 posto u zadnjih 12 mjeseci, najviše od 1981. godine.

Nakon izjave Bernankea da je američko gospodarstvo sučeljeno s dvojnom opasnošću usporavanja ekonomskog rasta i povećanja inflacije, cijene nafte pale su danas za više od 9 dolara po barelu.

U međuvremenu, organizacija zemalja izvoznica nafte, OPEC, snizila je svoju procjenu globalne potražnje za naftom u ovoj godini. Kako je objavljeno, OPEC procjenjuje da će potražnja za naftom ove godine porasti samo za malo više od milijun barela dnevno, 70 tisuća manje nego što je prvotno bilo prognozirano. Smanjena potražnja pripisuje se jačim mjerama štednje nafte, kao i usporenom rastu ekonomija u razvijenim zemljama.

XS
SM
MD
LG