Linkovi

Prvog dana summita G-8 dominirala pitanja vezana za Afriku


Na summitu skupine G8 u Japanu – čelnici više afričkih zemalja pozvali su kolege iz sedam najvećih industrijskih država Zapada te Rusije da ispune obećanja dana u vezi povećane pomoći Africi.

O razvoju Afrike te o pomoći Zapada najviše se govorilo danas, prvog dana summita na otoku Hokaido, na sjeveru Japana.

Čelnici skupine G8 obvezali su se prije dvije godine da će do 2010, svake godine Africi isporučiti pomoć od 25 milijardi dolara.

Humanitarne organizacije upozoravaju da je ispunjen tek manji dio ovog obećanja, a da je zbog sve skuplje nafte i nestašica hrane situacija u Africi sve lošija.

Čelnici industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta razmatraju probleme poput klimatskih promjena, vrtoglavog rasta cijena nafte i globalne krize hrane.

Na godišnjem skupu G-8 na sjevernojapanskom otoku Hokkaido okupili su se čelnici Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Rusije i Sjedinjenih Država.

U pauzi summita održan je susret američkog predsjednika Georgea Busha i njegova ruskog kolege Dmitrija Medvjedeva.

Dvojica su predsjednika najavila suradnju u eliminaciji nuklearnih prijetnji koje dolaze iz Irana i Sjeverne Koreje.

Ruski je predsjednik gospodinu Bushu rekao da bi uspostavljanje raketne baze u Litvi bilo za Rusiju 'potpuno neprihvatljivo'. Medvjedev je također izrazio protivljenje postavljanju američkog protu-raketnog štita na teritoriju Poljske odnosno Češke.

Washington tvrdi da ovaj sustav nije prijetnja Rusiji već da predstavlja obranu od projektila koje bi na Zapad mogle odaslati zemlje poput Irana.

Čelnici najvećih industrijskih sila svijeta najavili su mogućnost pooštrenja sankcija protiv Zimbabwea, dok u Africi postoje prilične podjele kada je u pitanju odnos prema režimu Roberta Mugabea.

U stanci summita, novinarima su se obratili američki predsjednik George Bush i predsjednik Tanzanije Jakaya Kikwete. Tanzanijski je čelnik izjavio da je i on – kao i njegov američki kolege – vrlo razočaran razvojem događaja u Zimbabweu no rekao je da u Africi razmišljaju drugačije od Zapada, o tome što se treba učiniti kako bi se situacija popravila.

Tanzanija, koja predsjedava Afričkoj Uniji, protivi se uvođenju sankcija.

Japanska je policija spriječila pokušaj prosvjednika da se približe mjestu održavanja summita. Za sada, prosvjedi tisuća okupljenih bili su miroljubivi. Skupina od pedesetak prosvjednika pokušala je prići hotelu u kojem se sastaje osmero čelnika, ali se povukla nakon intervencije policije.

XS
SM
MD
LG