Linkovi

Susret Bush-Medvedev na summitu skupine G8 u Japanu


Bijela je kuća priopćila da će se predsjednik George Bush za vrijeme summita skupine G8 u Japanu, idući tjedan, susresti i s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino izjavila je da će dvojica čelnika raspraviti američki plan postavljanja novog raketnog štita u Središnjoj Europi te rusku želju da postane članica Svjetske trgovinske organizacije.

Predstavnica Bijele kuće dodala je da predsjednik Bush želi od ruskog kolege čuti o njegovim namjerama na unutrašnjem planu – primjerice o jačanju pravne države u Rusiji kao i o stabilizaciji situacije u regiji, pogotovo odnosima s Gruzijom.

U Japanu, predsjednik Bush će se susresti i s indijskim premijerom Manmohanom Singhom, s kojim će razgovarati o američko-indijskoj suradnji na planu iskorištavanju nuklearne energije, klimatskim promjenama, trgovini te širenju demokracije u azijsko-pacifičkoj regiji.

Predsjednik Bush u Japan odlazi u subotu, a trodnevni summit sedam najvećih industrijskih sila i Rusije počinje u ponedjeljak. Prema Bijeloj kući, na dnevnom redu vode teme poput energetske situacije u svijetu, krize u opskrbi hranom te klimatske promjene.

Predsjednik Bush pozvat će kolege iz Japana, Rusije, Britanije, Francuske, Njemačke, Kanade i Italije da ispune prošlih godina dana obećanja o pomoći Africi, a u vezi međunarodnih napora protiv malarije, AIDS-a i drugih zaraznih bolesti.

XS
SM
MD
LG