Linkovi

Stanley Jordan: "State of Nature"


Proslo je vise od 20 godina otkako je Stanley Jordan izbio u prve redove jazz-fusion scene, svojom hipnotickom “tapping” tehnikom sviranja gitare. Ali tko je znao da je Jordan i talentirani pijanist?


Da, to je Stanley Jordan, za glasovirom i na gitari, istovremeno, u klasiku Milesa Davisa “All Blues.” Nema tu nikakvog over-dubbinga, nikakvog studijskog post-miksinga. Jordan je za glasovirom u osam od cetrnaest skladbi svog novog albuma “State of Nature” i svoje poklonike ostavlja u cudu – sto je bilo prvo, glasovir ili gitara?

Bio je glasovir, poceo ga je svirati kad su mu bile tri godine, dakle, gotovo osam godina prije nego sto mu je gitara dosla u ruke. “Glasovir je bio prirodan odabir za mene,” kaze Stanley Jordan. Ali priznaje da je za gitaru bolje obrazovan nego za glasovir. I nije mu dugo trebalo da umjesto tradicionalnog nacina sviranja na gitari razvije i usavrsi svoj tapping-stil sviranja. Jordan u isto vrijeme svira i melodiju i akorde..

Na svoj najnoviji album Jordan je uvrstio prilicno eklekticnu zbirku originala, standarda, brazilskih ritmova, jednog klasicnog djela, cak i svoju interpretaciju pop hita Joea Jacksona, iz 80-ih godina, “Steppin’ Out.”

XS
SM
MD
LG