Linkovi

U Bruxellesu drugi dan summita EU


Čelnici europskih zemalja nastavljaju summit u Bruxellesu na kojem će raspravljati o daljnjim smjernicama za Europsku Uniju, nakon što su glasači u Irskoj odbili Sporazum na referendumu prošli tjedan. Kako sečini, malo je vjerojatno da će se na ovom summitu naći rješenje.

Na tiskovnoj konferenciji sa irskim premijerom Brianom Cowenom, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je da ne postoji nada da će 27 čelnika zemalja članica Europske unije uspjeti pronaći brzo rješenje za krizu koju je izavalo irsko odbijanja Lisabonskog sporazuma. "Složili smo se da se odluka irskog naroda mora poštovati. Takodjer smo se složili da se mora poštovati i pravo ostalih zemalja članica unije da donesu svoje vlastite odluke po pitanju ovog sporazuma. Ja se u potpunosti slažem s mišljenjem irskog premijera da ovakav rezultat referenduma nije protu-europski".

Devetnaest država članica europske unije podržali su Lisabosnki sporazum, uključujući i britanski parlament koji je dao zeleno svjetlo ovom sporazumu u srijedu. Irska – u kojoj živi manje od 0,2 posto ukupnog stanovništva Europske unije - jedina je zemlja članica u kojoj se o ovom sporazumu odlučivalo referendumom, i jedina zemlja koja ga je odbacila. Neke zemlje pozivaju na glasovanje i u drugim zemljama članicama Europske unije, čime bi se mogao pojačati pritisak na ponovljeno održavanje referenduma u Irskoj, premda bi birači u toj zemlji ponovno mogli odbaciti ovaj sporazum.

Barroso je rekao novinarima da on očekuje više razgovora o budućnosti Europske unije i Lisabonskog sporazuma na sljedećem samitu u listopadu ove godine.

Premijer Cowen rekao je da će Irska početi pregovore sa ostalim članicama, složivši se da brzo rješenje za vrijeme ovog samita nije izgledno. "Još je prerano da bi itko imao ikakve preporuke. Ja se slažem da ćemo morati intenzivno poraditi u predstojećim mjesecima kako bismo ustanovili koja su nam sve rješenja na raspolaganju".

Irsko odbijanje ovog sporazuma osobito je teško pogodilo Francusku, koja preuzima rotirajuće predsjedništvo Unijom sljedećeg mjeseca. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ima nekoliko vrlo ambicioznih planova, uključujući i europsko-mediteransko partnerstvo, kao i veće usaglašavanje Unije po pitanjima imigracije, obrane i poreza. Ti planovi mogli bi sada biti ozbiljno ugroženi.

XS
SM
MD
LG