Linkovi

Strah od inflacije zaustavio smanjenja kamatnih stopa


Direktor američke Središnje banke Ben Bernanke signalizirao je danas da kamatne stope na kratkoročne zajmove neće biti smanjivane u doglednoj budućnosti.

Ben Bernanke je dodao da su kamatna politika, kao i nastojanja za stimuliranje posustalog američkog gospodarstva, u ovom trenutku "dobro pozicionirani" da promiču ekonomski rast i stabilne cijene.

Središnja banka u nekoliko je navrata u posljednje vrijeme smanjivala kamatne stope kako bi se ubrzao gospodarski rast. Međutim, dužnosnici upozoravaju da se u ravnotežu dovesti potreba da se potakne gospodarstvo u odnosu na zabrinutost da bi daljnje smanjivanje kamatnih stopa moglo dovesti do inflaciju.

Zabrinutost glede inflacije povećava se sa sve većim cijenama nafte. Cijene goriva također primoravaju najveće američke proizvođače automobila da znatno smanje proizvodnju kamioneta i terenskih vozila, te da proizvode manja vozila koja i manje troše.

Danas je najveći proizvođač automobila, firma General Motors, objavio da će zatvoriti četiri američka pogona za proizvodnju raznih vrsta kamiona.

XS
SM
MD
LG