Linkovi

SAD: Kako se što bolje nositi sa sve višim cijenama hrane?


Sve veće cijene hrane izazivaju sve veću bojazan diljem svijeta. Brojne zemlje, od Gane do Meksika, počele su smanjivati pristojbe i poreze na hranu. Svjetski program za hranu zatražio je od međunarodne zajednice više od 700 milijuna dolara kako bi se zadovoljile osnovne potrebe za hranom u zemljama u razvoju. Čak i potrošači u razvijenim zemljama imaju problem s visokim cijenama hrane. Stručnjaci nude nekoliko savjeta kako se može maksimalizirati novac utrošen na hranu.

Aktivisti za prava potrošača kažu da je sada najbolje vrijeme za mijenjanje navika. Unatoč visokim cijenama hrane, stručnjakinja Sveučilišta Missourija, Cynthia Fauser, kaže da malo planiranja može dovesti do značajnih ušteda:

“Trošimo 2 dolara i 17 centi po minuti boravka u trgovini stoga smanjenje vremena u trgovini znači i smanjenje troška.”

Prema jednoj nedavnoj anketi gotovo pola Amerikanaca kaže da veće cijene hrane znače teža vremena za njihove obitelji. Nutricionistkinja Ellen Schuster vjeruje da je problem u količini hrane koju Amerikanci ne iskoriste:

“Četveročlana obitelj godišnje baci 600 dolara nevaljalog voća, povrća, žitarica i mesa. To je deset spremnika goriva od 60 dolara. To bi dakle bila velika ušteda i nešto što se može kontrolirati.”

Kako bi se smanjilo bacanje hrane potrošači trebaju pojesti zalihe koje imaju prije nego odu u trgovinu. Ona kaže da bi potrošači trebali izbjegavati kupovati na veliko te kupovati generičke marke jer su jeftinije. Pripravite smrznuti sok od naranče jer je onaj već pripremljeni skuplji 60 posto, pa i više. Za obitelji koje žele dodatno uštedjeti savjet je – jedite više kod kuće:

“Odlazak u restoran znači i veću potrošnju. Također treba uračunati da kad jedete vani imate manju kontrolu oko toga od čega se sastoji ta hrana. Kad nešto pripremite kod kuće, točno znate koliko jedete masnoće ili soli, te imate kontrolu nad veličinom porcije.“

Stručnjaci također preporučuju korištenje kupona te kupovanje hrane tijekom rasprodaja. Cynthia Fauser dodaje da se može štedjeti i kupovanjem hrane s polica koje nisu baš nadohvat ruke jer kompanije posebno plaćaju za najbolja mjesta na policama trgovina. Stručnjaci vjeruju da ovih nekoliko savjeta može dovesti do značajnih ušteda za Amerikance i pomoći im u nošenju sa sve većim cijenama hrane.

XS
SM
MD
LG