Linkovi

Esperanza Spalding iznenađuje svojim prvim albumom, 'Esperanza'


Esperanza Spalding bila je samouka violinistica, koja je na iznenađenje sviju, a ponajviše sebe same odlučila prijeći na sviranje akustičnog basa te pjevanje jazza i bluesa. Ova talentirana glazbenica na svojem se prvom albumu iskazala i kao skladateljica.

Na svom prvom uradku za veliku diskografsku kuću, 23-godišnja Esperanza Spalding dobila je u studiju odriješene ruke. Premda joj je pjevanje i sviranje basa prioritet, ona najviše impresionira vještinom skladanja i aranžiranja. Esperanza kaže da je izabrala pjesme koje su u prvi plan stavile sve osobine njene glazbe:

"Neke od njih sam napisala tek pred odlazak u studio, dok neke sviram na nastupima sa svojim sastavom već godinu dana. Neke od pjesama sam napisala, dok su neke očto samo aranžmani. Zato sam album i nazvala svojim imenom “Esperanza”. S njime vam se glazbeno predstavljam i odabrala sam skladbe koje zastupaju sve aspekte moje glazbe."

Esperanza je s glazbom otpočela rano. S pet godina počela je svirati s Oregonskim društvom za komornu glazbu, da bi nakon deset godina počela svirati bas, do čega je došlo, kaže ona, skoro slučajno:

"Kad sam bas uzela prvi put u ruke, nakon samo pet minuta počela sam svriati blues s glazbenikom s kojim nisam nikad prije svirala i to na istrumentu koji nisam poznavala. Nije bilo jasno kako je to uopće moguće, vjerojatno na nekom podsvjesnom nivou sam osjećala tu prekrasnu, komunkativnu umjetničku formu."

Esperanza se još uvijek privikava na svoju ulogu vođe sastava. Međutim, ona kaže da bez obzira koliko vremena provodi promovirajući svoj album ili planirajući svoje nastupe uživo, ona nikad ne propušta priliku za vježbanje.

"Zanimljiva stvar koju mnogi ljudi ne znaju o ozbiljnim glazbenicima je to da mi provodimo jako puno vremena sami sa svojim instrumentom ili sami u svojoj hotelskoj sobi kad smo na turneji. Pripreme oduzimaju jako puno vremena, vježbanje doma, slušanje i razmišljanje o aranžmanima. Razmišljanje o tome što sastav treba raditi da bi napredovao, o živim nastupima, kao ih učiniti upečatljivijim," kaže Esperanza.

Esperanza je trenutno na pauzi od svojih profesorskih dužnosti na glazbenom koledžu Berklee, kojeg je nekad pohađala s punom stipendijom.


XS
SM
MD
LG