Linkovi

Pakistan, talibani i al-Qaida


Direktor Američkog nacionalnog centra za protuterorističku djelatnost izjavio je u Kongresu da o novoj pakistanskoj vladi ovisi hoće li opstati utočišta za pristaše al-Qaide u plemenskim područjima Pakistana.

Jedan od problema koje je nova pakistanska vlada naslijedila od stare jest okončanje nasilja militanata u zemlji. Koalicijska vlada predvođena Narodnom strankom tvrdi da je odlučna zaustaviti fundamentaliste u pružanju utočišta borcima al-Qaide no vlada ustraje da se taj cilj ne može ostvariti isključivo vojnom silom.

Pomoćnik američke državne tajnice, Richard Boucher, slaže se s takvim stajalištem. Nedavno je izjavio da su neke plemenske vođe spremne na suradnju. "Upravo sam proveo nešto više od sat vremena s predstavnicima deset različitih plemenskih vođa s obje strane pakistansko-afganistanske granice. Od njih sam dobio poruku da su spremni na suradnju".

Baitullah Mehsud, čelnik krovne militantne organizacije Tehrik-e-Taliban povukao se iz mirovnih pregovora uz tvrdnju da pakistanska vlada treba povući svoje vojnike iz regije.

Stručnjakinja iz washingtonske Zaklade Heritage i bivša američka diplomatkinja u Islamabadu, Lisa Curtis, smatra da bi ispunjavanje Mehsudovog zahtjeva samo privremeno dovelo do zaustavljanja samoubilačkih napada. "Ako se pakistanska vojska počne povlačiti iz regije to će samo ojačati sposobnost talibanskih elemenata da prelaze u Afganistan i bore se s koalicijskim postrojbama, a pridonijelo bi i mogućnostima al-Qaide da se uvježba i pripremi za slijedeći međunarodni napad".

Stručnjak za Južnu Aziju Sveučilišta Johns Hopkins, Walter Andersen, primjećuje da će nova pakistanska vlada morati koristiti takozvani pristup «mrkve i batine» kako bi se riješio problem militanata. No taj problem je itekako složen.

Andersen vjeruje da Baitullah Mesud i drugi militanti neće lako položiti oružje. On se prisjeća da su militanti prekršili primirje dogovoreno s predsjednikom Perwezom Musharrafom prije dvije godine. "Mehsud osobno vodi jedno pleme. On ima neprijatelje u drugoj dolini, Južne Wazire. Zatim, ima lokalni problem sa strancima, al-Qaidom, koja se utvrdila u tom području. Siguran sam da oni ne pregovaraju s al-Qaidom već s talibanima".

Lisa Curtis iz Zaklade Heritage vjeruje da bi najbolje rješenje bilo da Sjedinjene Države pokušaju uspostaviti kontakt s nižim i manje ideologiziranim talibanskim elementima i pokazati kako će Sjedinjene Države i Pakistan surađivati na protjerivanju al-Qaide iz plemenskih područja. Prema njenim riječima Bushova administracija već je izdvojila više milijuna dolara za program pomoći plemenskim područjima.

Neki analitičari koji su nedavno posjetili regiju kažu da će pokušaj obračunavanja s militantima biti iznimno težak jer borcima al-Qaide utočište pružaju lokalna plemena i bilo kakav pokušaj da ih se uništi vjerojatno će dovesti i do pogibije pakistanskih civila.

XS
SM
MD
LG