Linkovi

Geoffrey Van Orden: 'Nije lako postati član kluba. Ponekad je potrebno promijeniti način ponašanja'


Napore Republike Hrvatske da postane članica Europske unije komentiraju za Glas Amerike dva euro-skeptika, dva britanska člana Europskog parlamenta iz redova Konzervativne stranke – Roger Helmer i Geoffrey Van Orden. Njihova poruka glasi: učinite ono što Europa traži radi sebe, jer je važno da zemlja ima solidnu, nekorumpiranu državnu upravu i povjerenja vrijedne sudove i policiju.

Geoffrey Van Orden kaže da mu se 'mnogo toga ne sviđa u Europskoj uniji', međutim on hvali ideju proširenja na Istok te način na koji je ono izvedeno. 'Svakome je u interesu da se stabilnost i prosperitet prošire na države bivšeg komunističkog bloka' – smatra ovaj bivši časnik britanske vojske a danas član Europskog parlamenta poznat po protivljenju – kako kaže – centralističkim tendencijama Bruxellesa.

Geoffrey van Orden bio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Bugarsku te je izravno upoznat s problemima država kandidatkinja za članstvu u Europskoj Uniji.

Geoffrey Van Orden: Kada pokušavate postati član nekog kluba, to je uvijek teško. Morate paziti kako se ponašate. Morate poštivati pravila. Što više, možda morate čak i promijeniti svoje ponašanje. Bugarska je pod komunizmom bila gotovo pedeset godina, ekonomija joj nije funkcionirala a društvo je bilo ozbiljno deformirano. I za njih i za mene - mnogo posla, a ništa se ne može promijeniti preko noći. S druge strane, Europa mora paziti da pri svom pomaganju ne postane arogantna, da se ne ponaša pokroviteljski i s visoka te da se ne miješa u unutrašnje stvari pojedine zemlje.

Bruxelles mora pronaći ravnotežu u svojim zahtjevima, a zemlja kandidatkinja treba shvatiti da će reforme u konačnici koristiti najviše njoj samoj – kaže Geoffrey Van Orden koji poziciju parlamentarnog izvjestitelja za državu kandidatkinju naziva 'pozicijom prijatelja koji kritizira'. 'U Sofiji sam bio kritičan prema Bugarskoj, u Bruxellesu veliki zagovaratelj Bugarske' – objašnjava Van Orden.

Roger Helmer također je član Europskog parlamenta iz redova britanskih konzervativaca. Helmer smatra da u Hrvatskoj postoji 'crony capitalism' - u slobodnom prijevodu 'kapitalizam pajdaša' - korumpirani i netransparentni sistem koji se temelji na vezama i političkoj podobnosti.

Možda su problemi modernizacije u Hrvatskoj uvećani činjenicom da su prije Hrvatske članice Europske unije postale Bugarska i Rumunjska - zemlje za koje mnogi Hrvati misle da su znatno zaostalije od njihove. Upitali smo Helmera što misli o tome.

Roger Helmer: Svjestan sam da takozvani 'obični čovjek na ulici' ne razmišlja mnogo o europskim problemima. Možda nije niti dobro informiran. No, oni koji bi trebali biti informirani su političari. Kada ste spomenuli susjedne zemlje, treba reći da je Hrvatska predvodnik kada je u pitanju državna aktivnost na ekonomskoj sceni – hrvatska vlada u usporedbi s bugarskom ili rumunjskom više oporezuje i više troši. Druge vlade u regiji odredile su nižu poreznu stopu, štedljivije su i manje korumpirane. Njihove su zemlje atraktivnije za strane investitore od Hrvatske. To je značajan problem.

Roger Helmer kaže da je razočaran što u Hrvatskoj tužiteljstvo ne reagira na brojne korupcijske afere o kojima pišu mediji. Procesuiraju se razmjerno marginalni slučajevi korupcije – smatra ovaj britanski parlamentarac te dodaje da će hrvatska ekonomija ostati blokirana korupcijom 'sve dok zbog primanja mita u zatvoru ne završe i visoki državni dužnosnici'.

Roger Helmer smatra da kada je u pitanju borba protiv korupcije u Hrvatskoj Bruxelles ne vrši dovoljno snažan pritisak: "Sada je trenutak kada se može i treba izvršiti pritisak – jer kada zemlja jednom postane članica nastupa razdoblje relaksacije i reforme obično zastaju. To smo vidjeli u državama koje su postale članice u posljednjih nekoliko godina. Ja mislim da Europska unija u ovom trenutku ne vrši dovoljno snažan pritisak na Zagreb. Korupciju će biti znatno teže suzbiti jednom kada Hrvatska postane članica."

I Roger Helmer i Geoffrey Van Orden često kritiziraju Europsku uniju zbog toga što – po njihovom mišljenju - sužava suverenost država članica, pogotovo na područjima poput obrane ili vanjskih poslova. Smatraju da bi bilo bolje da se posveti ostvarivanju ekonomskih ciljeva originalnih 12 članica, članica Europske ekonomske zajednice. No, kako kažu, i za ostvarivanje tih užih, ekonomskih ciljeva potrebno je imati solidnu, razmjerno nekorumpiranu državnu upravu, sudove i policiju – što Hrvatska tek treba postići.

Geoffrey Van Orden i Roger Helmer sudjelovali su na panelu o transatlantskim odnosima Zaklade Heritage u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG