Linkovi

McTigue: 'Od stranih ulaganja svi imaju koristi'


U usporedbi s drugim tranzicijskim i zapadnoeuropskim državama, stranci razmjerno malo investiraju u hrvatsko gospodarstvo. Zašto je to tako upitali smo jednog stručnjaka s Novog Zelanda i jednu hrvatsku ekonomisticu, koji su ovih dana u Washingtonu iznijeli svoje poglede na hrvatsku politiku privlačenja stranih ulagača.

Prema izvješću 'Transatlantska ekonomija 2008.', američke su firme prošle godine u Irskoj zaradile četiri puta više novca nego u Kini. U Nizozemskoj su američke firme 2007. investirale 33 milijarde dolara, a u cijeloj Aziji – samo 26 milijardi.

I Novi je Zeland jedna od omiljenih destinacija stranog kapitala. Upitali smo Mauricea McTiguea, bivšeg novozelandskog ministra privatizacije, da li i tamo – kao u Hrvatskoj – postoji strah od 'rasprodaje zemlje strancima'.

Maurice McTigue: Bilo je takvih strahova. Kada smo privatizirali nacionalnu željeznicu kritizirali su me da je predajem strancima koji je možda neće dobro voditi. Moj odgovor je glasio – možda, ali oni našu željeznicu ne mogu odnijeti sa sobom. Ako neće biti uspješni, kupit će je netko drugi. A ako uspiju - ako je moderniziraju i solidno vode – svi mi ovdje u Novom Zelandu imat ćemo od toga koristi. Zašto? Modernizaciju ne plaćamo našim novcem, već stranim - novcem stranog investitora - a naš novac možemo potrošiti na druge, nama važne stvari.

Bivši je novozelandski ministar i diplomat govorio na panelu washingtonskog Instituta Cato. O ekonomskim i političkim problemima hrvatske tranzicije govorila je ekonomistica iz Rijeke Nataša Srdoč, koja vodi Institut Adriatic, neovisni think-tank koji se zalaže za transparentnu i odgovornu državnu upravu.

Nataša Srdoč kaže da strani ulagači zaobilaze Hrvatsku zbog toga što se u njoj u pravnom smislu osjećaju nesigurno. Previše je korupcije i nepoštivanja zakona.

Nataša Srdoč: Kada vi imate ministre koji su u direktnom sukobu interesa, gdje postoji situacija da se ministar ne pojavi na sudu jer to ne želi – u Americi bi mu poslali policiju doma koja bi ga na sud privela – to znači da u Hrvatskoj postoji jedno totalno nepoštivanje zakona, sudstva i demokratske države, što Hrvatska želi postati.

Nataša Srdoč kaže da se vladajuća stranka u Hrvatskoj ne želi suočiti s korupcijom u samim vrhovima vlasti – i dok se to ne riješi Hrvatska će u ekonomskom smislu zaostajati za drugim tranzicijskim zemljama.

XS
SM
MD
LG