Linkovi

Pobjeda u Pennsylvaniji - imperativ za Hillary Clinton


U saveznoj državi Pennsylvaniji danas se održavaju primarni stranački izbori Demokratske stranke. S kombinacijom ruralnih zajednica, gradića ali i velikih gradova, Pennsylvanija je teritorijalno velika, a ima i rasno različiti sastav stanovništva. Ankete provedene prije izbora ukazuju na prednost Hillary Clinton pred njenim suparnikom Barackom Obamom.

Pennsylvanija je savezna država čija su poljoprivredna područja među najbogatijima u zemlji, a s druge strane, u nekim četvrtima velikih gradova, vlada veliko siromaštvo. Sjedinjene Države utemeljene su u Pennsylvaniji. Njeni najveći gradovi su Pittsburgh na zapadu i Philadelphia na istoku. Pittsburgh je bio tradicionalno radnički grad s velikim čeličanama. Philadelphia ima veliku zajednicu Amerikanaca afričkog podrijetla u nekim četvrtima vlada izrazito siromaštvo.

J. Richard Gray, gradonačelnik Lancastera u blizini Philadephije, pristaša je senatora Baracka Obame. On smatra da ovogodišnji izbori 'donose nešto novo': "Imamo tisuće ljudi – nismo još bili u mogućnost utvrditi točan broj – koji su se ispisali iz Republikanske stranke i upisali u Demokratsku, prvenstveno kako bi mogli glasati za Baracka Obamu."

U južnom dijelu Philadelphije, restoran Melrose Diner je na granici između dvije izborne jedinice, 26. u kojoj živi dosta Amerikanaca talijanskog podrijetla te 48. s pretežito afro-američkim stanovništvom. Izborne simpatije ovise uglavnom o rasnoj pripadnosti. Bob Durabnis, koji je bijelac, negira da njegova podrška za Hillary Clinton, te protivljenje Baracku Obami, ima rasnu pozadinu: "Nije me briga što je Barack Obama crnac. On je otvorena osoba, njegov politički stil nije nasilan. No ne bih ga htio za predsjednika." Harvey Roberson također ističe da rasna pripadnost nije razlog njegove podrške za senatora Obamu: "Imam dobro mišljenje o njemu, ne zbog rase već zbog toga što vjerujem da bi on dobro obavljao dužnost predsjednika."

Gradić Peckville, nedaleko od Scrantona, počivao je na vađenju ugljena, no stvari su se promijenile. Kompanija N and N Drilling sada dobro posluje prodavajući rudarsku opremu u inozemstvo. Uposlenik te tvrtke Mike Ghildardy kaže da je u protekle četiri godine radio na osam različitih radnih mjesta. Sadašnjim radnim mjestom je zadovoljan, ali se pribojava budućnosti. "Prije nego li se umirovim vjerojatno ću promijeniti još dva-tri radna mjesta" - kaže on.

Zastupnik u zakonodavnom tijelu Pennsylvanije, Frank Andrew Shimkus, kaže da je i djed Hillary Clinton nekada radio u tvornici u Scrantonu: "Ona se zato može staviti u naš položaj. Hillary će voditi brigu o cijeloj zemlji, ali ono što joj je pri srcu jest briga za starije građane ovdje."

Senator Robert Mellow, također član lokalnog zakonodavnog tijela, vjeruje da je Barack Obama bolji kandidat od Hillary Clinton: "Promjene se ne mogu ostvariti s ljudima koji su odgovorni za sadašnju lošu situaciju, u kojoj se danas nalazi ova zemlja."

Hillary Clinton imala je uvjerljivu prednost u Pennsylvaniji no analitičari upozoravaju da se ona smanjuje. Općenito govoreći, senator Obama osvojio je do sada više delegata čija je podrška potrebna za osiguravanje predsjedničke nominacije Demorkatske stranke. Zbog toga je za senatoricu Hillary Clinton pobjeda u Pennsylvaniji imperativ.

XS
SM
MD
LG