Linkovi

Hoće li izbori u Pennsylvaniji zaustaviti podjele u Demokratskoj stranci?


U saveznoj državi Pennsylvanija danas se održavaju stranački izbori Demokratske odnosno Republikanske stranke na kojima se građani izjašnjavaju o kandidatima za predsjednika države, koji će se natjecati na izborima u studenom. I dok je kod republikanaca situacija jasna – predsjednički će kandidat biti senator John McCain, jer je još prije nekoliko mjeseci ostvario uvjerljivu pobjedu nad svojim suaprnicima – u demokratskom je taboru vrlo neizvjesno.

Nakon izborne kampanje od punih šest tjedana – koja je na bila intenzivna a na trenutke prilično oštra – glasači Demokratske stranke konačno imaju priliku izjasniti se o Baracku Obami i Hillary Clinton.

Očekuje se rekordan izlazak na birališta. Rezultat bi mogao odrediti sudbinu kandidature Hillary Clinton, koja u dosadašnjoj izbornoj kampanji u više od trideset saveznih država zaostaje za Barackom Obamom. Senatorici iz New Yorka potrebna je u Pennsylvaniji uvjerljiva pobjeda. "Neki kažu da su Americi najbolji dani odbrojani. Neki pak kažu – 'možemo' – ali ne kažu 'kako'. Ja kažem, 'naravno da možemo', ali nam je potrebno kvalitetno vodstvo. Zato, ako glasate za mene, ja će se kad dođem u Bijelu kuću boriti za vas – i to svaki dan" - rekla je u nedavnom nastupu pred glasačima u Pennsylvaniji.

Senatorica Clinton je prije nekoliko mjeseci u Pennsylvaniji uvjerljivo vodila ispred senatora Baracka Obame. Ali, njezino se vodstvo stalno smanjivalo – uglavnom zbog kritika senatora iz Illinoisa koji je glasače podsjetio da je, kako je rekao, 'Hillary ista kao i svi drugi političari iz Washingtona'. "Naši su izborni programi dosta slični. Razlog mojoj kandidaturi je to što sam uvjeren da sam je sposobniji i odlučniji da provedem promjene, o kojima govorimo i ona i ja" - rekao je nedavno Barack Obama.

Pristaše senatora iz Illinoisa smatraju da bi Hillary Clinton trebala odustati od kandidature ako danas u Pennsylvaniji uvjerljivo ne pobijedi. Njezini pak pristaše smatraju da se stranački izbori trebaju provesti u svih 50 saveznih država.

Republikanci promatraju unutarstanački okršaj u demokratskom taboru – evo što o njemu kaže Jim Roddey, čelnik Republikanske stranke u Pittsburghu: "U izbornom stožeru Johna McCaina prate okršaj Clinton-Obama i 'hvataju bilješke'. Demokratski senatori se međusobno napadaju – i tako za nas obavljaju dio posla. Čekamo ih na jesen - mi ćemo biti spremni."

Međutim, izrazito angažirana baza Demokratske stranke morala bi zabrinuti republikance – kaže predavač političkih znanosti na Sveučilištu Duquesne Joe Sabino Mistick. 'Baracka Obamu je neki dan na jednom stadionu slušalo 35 tisuća ljudi – toliko ovdje ne skupi niti baseball ekipa Pittsburgh Pirate-sa', kaže ovaj analitičar lokalne političke scene.

Nakon Pennsylvanije, sljedeći izbori Demokratske stranke održavaju se 6. svibnja, u Indiani i Sjevernoj Karolini.

XS
SM
MD
LG