Linkovi

U osnovnoj školi Kent Gardens i matematika na francuskom


Američko je društvo poliglotsko. Jezična raznolikost u zemlji imigranata može se čuti i u američkim školama. Mnogi učenici dolaze iz različitih država i kulturnih sredina. Učenje novog jezika jedan je od načina za premošćivanje tih razlika. Osnovna škola Kent Gardens u predgrađima sjeverne Virginije nedaleko od Washingtona, jedna je od stotina američkih javnih škola koja nudi poseban program nastave na stranom jeziku.

Svakoga jutra u osnovnu školu Kent Gardens pristiže više od 900 đaka kako bi pohađali nastavu stranog jezika pod nazivom 'djelomična imerzija'. Njen je cilj pomoći učenicima da postanu tečni u jeziku kojeg su izabrali. U ovoj je školi ponuđen francuski. Annie Dwyer, koja podučava francuski u petim razredima, objašnjava o čemu se radi: "Djeca pola dana provedu u nastavi francuskog, gdje ih se podučava matematika i prirodni predmeti na francuskom, a drugi dio dana čini nastava na engleskom, na kojem se predaju društveni predmeti i jezik."

Poduka na francuskom nije jedino što se nudi učenicima; njih se izlaže i kulturama zemalja u kojima se govori francuski. Imaju prilike prakticirati govorni jezik s nastavnicima-stažistima iz Francuske, od kojih neki stanuju kod obitelji nekih od svoji učenika. Na taj način oni međusobno uspostavljaju osobne kulturalne veze.

Osnovnoškolci škole Kent Gardens dolaze iz raznih kultura, i imaju različite razloge za postizanje tečnosti u stranom jeziku. Jedna djevojčica, porijeklom iz muslimanske zemlje, kaže da je ovdje zbog želje njenih roditelja je obrazuju o drugim kulturama i ljudima iz drugih podneblja. A jedan dječak, pak, kaže da u životu planira puno putovati, što će mu pružiti priliku da sretne ljude koji govore francuski. Još jedna učenica dodaje da će biti vrlo teško dobiti posao ukoliko se ne poznaju drugi jezici.

Pedagozi smatraju da intenzivna poduka stranih jezika u trajanju od barem pola dana pruža učenicima multi-lingvističke sposobnosti potrebne za uspjeh u globalnoj ekonomiji. Christine Bedoret, nastavnica francuskog u šestim razredima, kaže da znanje jezika kod učenika također potiče svijest o multikulturalnosti: "Ono proširuje intelekt djece, pruža širi uvid u druge kulture te uči djecu kako tolerirati razlike."

Neki kritičari programa jezične imerzije smatraju da bi pola dana nastave na stranom jeziku moglo negativno utjecati na znanje engleskog jezika. Međutim, Richard Gordon, koji predaje engleski i društvene predmete u šestom razredu, ne slaže se s tom tezom: "Primijetio sam da se učenici koji dolaze s nastave stranih dobro usmeno izražavaju".

No, neki – poput jedne učiteljice francuskog, kažu da je za učenike, budući da ne razumiju sve što se kaže na francuskom, takva nastava ponekad naporna. I oni sami priznaju da je to za njih izazov. Kimia Zadegan u šestom je razredu i polaznica je programa na francuskom. Kaže da je takva nastava često zbunjuje, osobito kad nauči termine na francuskom, a testovi i zadaće su na engleskom.

U posljednjih deset godina, stotine američkih javnih škola počelo je programom djelomične imerzije podučavati latinski, španjolski, njemački, japanski i mnoge druge jezike. Robyn Hooker, ravnateljica škole Kent Gardens, kaže da je porastao broj učenika koji govore više jezika i poznaju više kultura: "Budući da je naša škola internacionalna, brojna djeca koja je pohađaju govore dva, tri ili - u nekim slučajevima – četiri jezika. Stoga je na nama odgovornost da ih pripremimo za globalno društvo – a to uvijek uključuje jezike."

Robyn Hooker vjeruje da će naobrazba koja se nudi u Kent Gardensu, kao i u sličnim školama s programom jezične imerzije, pomoći učenicima da komuniciraju na učinkovitiji način ne samo u svojoj poliglotskoj domovini, već i u sve većem 'globalnom selu' 21. stoljeća.

XS
SM
MD
LG