Linkovi

Robert Gates: Američka koncepcija nacionalne sigurnosti je preživjela i mora se mijenjati


Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je da Amerika mora potpuno promijeniti svoj pristup nacionalnoj sigurnosti, ukoliko se želi obraniti od terorista i drugih prijetnji suvremenog svijeta.

Gates smatra da se Sjedinjene Države brane na način na koji se to činilo prije 60 godina.

On i državna tajnica Condoleezza Rice svjedočili su pred Odborom Zastupničkog doma za oružane snage. Pri tome su se založili za bolju koordinaciju američkih oružanih snaga i diplomacije te američkih razvojnih i humanitarnih napora u zemljama poput Iraka i Afganistana. Tamo primjerice, kako je rečeno, vojnim misijama mogu pomoći uspjesi na planu obnove lokalne infrastrukture.

I čelnik Pentagona i čelnica State Departmenta obavijestili su kongresmene da njihova ministarstva trebaju više novca i više ljudi da bi postigli svoje ciljeve.

Također, naglasili su važnost postupnog usvajanja zakona na području nacionalne sigurnosti, jer bi jedan sveobuhvatni – kako su rekli - bilo teško primijeniti.

Condoleezza Rice smatra da bi pri ostvarenju američke globalne uloge Državno tajništvo trebalo prerasti u vodeću američku agenciju, no i ona i Robert Gates smatraju da se misije u inozemstvu i dalje trebaju financirati većinom putem Ministarstva obrane jer je njihov glavni dio – vojna komponenta.

XS
SM
MD
LG