Linkovi

Još se ne zna hoće li predsjednik Bush prisustvovati svečanom otvorenju Olimpijskih igara u Pekingu ili njihovom zatvaranju


Glasnogovornica Bijele kuće izjavila je da predsjednik George Bush nije promijenio mišljenje u vezi svojih planova da prisustvuje dijelu Olimpijskih igara u Pekingu, ovog ljeta. Glasnogovornica Dana Perino nije rekla međutim namjerava li predsjednik biti na svečanom otvorenju Igara ili na njihovom zatvaranju.

Predsjednik može iskoristiti ove događaje i kao priliku da izvrši pritiska na svoje domaćine u vezi poštivanja ljudskih prava, odnosno političkih i medijskih sloboda u Kini – rekla je Dana Perino.

Organizacija Novinari bez granica pozvala je američkog predsjednika da uvjetuje svoj dolazak na otvaranje Igara – kako bi se smanjila represija u Tibetu i poboljšala situacija s poštivanjem ljudskih prava općenito.

******

Policija u San Franciscu priprema se za prosvjede vezane uz prolazak olimpijske baklje – nakon prilično kaotičnog pronošenja baklje u Londonu i Parizu, početkom ovog tjedna.

Organizacije koje se zalažu za neovisnost Tibeta objavile su da svojim aktivistima savjetuju da prosvjeduju na miran način te da ne ometaju prolaz olimpijskog plamena. Olimpijska baklja se u San Franciscu čuva od jučer u jutro na tajnoj lokaciji, prije no što krene ulicama grada, na dionicu svog puta koja je duga nekih desetak kilometara.

Jedan od nositelja baklje u San Franciscu odustao je od ovog zadatka.

Lokalna kineska zajednica je velikom većinom ponosna na činjenicu što je zemlja njihovim predaka domaćin ljetnih Olimpijskih igara. S druge strane, nekoliko tisuća stanovnika San Francisca demonstriralo je jučer protiv kineske represije u Tibetu. Među njima bili su i južnoafrički anglikanski biskup Desmond Tutu, dobitnik Nobelove narade za mir te glumac Richard Gere.

Prema jednom istraživanju javnog mnijenja, 70 posto Amerikanaca smatra da Međunarodni olimpijski odbor nije trebao dodijeliti Kini organizaciju olimpijskih igara.

XS
SM
MD
LG