Linkovi

Put olimpijske baklje ulicama San Francisca bio je kraći od planiranog


Jučer je olimpijski plamen prošao svoju dionicu po sjeverno-američkom kontinentu. U San Franciscu je ovaj događaj prošao uz snažne mjere sigurnosti - uz dosta policajaca i specijalaca na ulicama. Zadatak im je bio da spriječe ometanje prolaza olimpijske baklje kakvo se dogodilo nedavno u Parizu i Londonu.

Lokalne su vlasti u posljednji trenutak promijenile i skratile put olimpijskog plamena ulicama San Francisca, kako bi spriječile demonstracije pristaša neovisnosti Tibeta koji se bune protiv kršenja ljudskih prava u Kini. Prvi nositelj olimpijske baklje je – kako se javlja iz San Francisca – ubrzo nestao u jednom skladištu. Kada se vratio na ulicu, njegova je putanja bila znatno skraćena, a završna svečanost u centru grada bila je otkazana.

San Francisco je dom jedne od najvećih kineskih zajednica u Sjedinjenim Državama. Mnogi od njezinih pripadnika jučer su na ulicama San Francisca iskazali podršku domovini svojih predaka. S druge strane, razdvojeni policijskim kordonom, bili su pristaše Tibeta i kritičari kineske politike na planu ljudskih prava.

******

Predsjednik George Bush pozvao je Kinu da otvori dijalog s predstavnicima tibetanskog duhovnog vođe Dalai Lame, koji živi u izgnanstvu u Indiji. Američki je predsjednik rekao da bi takav potez koristio i Kini, pogotovo na međunarodnoj sceni, jer je – kako je naglasio - Dalai Lama je miroljubiv čovjek koji se protivi bilo kakvom nasilju.

U Zastupničkom domu Kongresa jučer je izglasana dvostranačka rezolucija koja osuđuje najnoviju kinesku represiju u Tibetu. Za nju je glasalo 413 članova Zastupničkom doma, dok je jedan bio protiv. Dokument traži da kineske vlasti prestanu s nasiljem u Tibetu, kao i s kontinuiranom kulturnom, ekonomskom, vjerskom i jezičnom represijom tibetanskog naroda.

Rezolucija Zastupničkog doma, koju je predložila njegova predsjedateljica Nancy Pelosi, također poziva Peking da bez postavljanja ikakvih uvjeta uđe u dijalog s Dalai Lamom te da odmah oslobodi zatvorene sudionike prošlomjesečnih nereda.

XS
SM
MD
LG