Linkovi

Petreaus traži stanku od 45 dana u povlačenju američkih vojnika iz Iraka


Glavni američki zapovjednik u Iraku general David Petraeus i veleposlanik u toj zemlji Ryan Crocker izjavili su danas pred Kongresom da je napredak postignut u Iraku "krhak" i da može imati "povratni efekt". Njih dvojica pozvala su na kontinuirani američki angažman, uključujući i stanku od 45 dana u povlačenju američkih vojnika nakon mjeseca srpnja.

General Petraeus i veleposlanik Crocker nekoliko su puta tijekom svog svjedočenja koristili termine "krhko" i "povratni efekt". Zbog toga američki zapovjednik je izjavio da je rekao predsjedniku Bushu kako ne želi donijeti odluku, bar ne do rujna, o tome može li se nastaviti s povlačenjem američkih vojnika iz Iraka bez da se ugroze postignuti sigurnosni i politički rezultati u zemlji.

"Preporučio sam svojim nadređenima da nastavimo s povlačenjem borbenih jedinica koje su došle kao pojačanje i da nakon što se posljednje od tih jedinica povuku u srpnju, mi uzmemo razdoblje od 45 dana za konsolidaciju i procjenu. Na kraju tog razdoblja mi ćemo početi proces procjena da se ispitaju uvjeti na terenu i da se s vremenom utvrdi kad ćemo moći preporučiti daljnja smanjivanja naših snaga u Iraku" - izjavio je pred članovima Zastupničkog doma general David Petraeus.

Neki članovi senatskog Odbora za oružane snage prigovorili su da je to neograničena stanka u američkom povlačenju, međutim, general Petraeus je rekao kako mu je to vrijeme potrebno da procjeni kakav će učinak imati povlačenje jedne četvrtine borbenih jedinica, te da smanjivanje broja vojnika u budućnosti treba biti temeljeno na situaciji na terenu.

Na istom saslušanju američki veleposlanik u Iraku Ryan Crocker je izjavio kako je gotovo svaka stvar vezana uz Irak teška. Međutim, dodao je da je uspjeh bliži negoli je to bio u rujnu prošle godine kad su on i general Petraeus podnijeli posljednje izvješće o postignutom napretku u Iraku: "Razvoj događaja posljednjih sedam mjeseci ojačao je moj osjećaj da imamo pozitivne trendove. Ogromni izazovi i dalje ostaju, a postignuti napredak nije ravnomjeran i često je frustrirajući polagan. Međutim, napredak je zabilježen. A da bismo taj napredak održali potrebna je kontinuirana američka odlučnost i predanost."

Veleposlanik Crocker upozorio je skeptične senatore da će Sjedinjene Države biti prosuđivane više na temelju toga što će se u Iraku događati nadolazećih godina negoli na temelju pet godina od invazije dosad.

XS
SM
MD
LG