Linkovi

David Petraeus i Ryan Crocker u Senatu govore o rezultatima misije u Iraku


Danas će u Kongresu Sjedinjenih Država svjedočiti dva čelna američka dužnosnika u Iraku – zapovjednik vojne misije, general David Petraeus i američki veleposlanik u toj zemlji Ryan Crocker. Težište njihovih izlaganja bit će na rezultatima koje su postigla američka pojačanja u posljednjih godinu dana, nakon što je u Irak stiglo dodatnih 30 tisuća američkih vojnika.

Petraeus i Crocker svjedočit će pred senatskim odborima za međunarodne odnose i oružane snage. Njihova izlaganja izazivaju posebnu pozornost jer u ovim odborima sjede i sva tri glavna pretendenta na položaj predsjednika države – demokrati Hillary Clinton i Barack Obama kao i republikanac John McCain.

I Hillary Clinton i Barack Obama najavili su da će – ako uđu u Bijelu kuću – početi povlačiti američke snage iz Iraka. Senator John McCain rekao je da će – ako on postane predsjednik – američka vojska ostati u Iraku sve dok ta zemlja ne postane potpuno sigurna.

Od događaja u samom Iraku, istaknimo da je jedan od bliskih suradnika radikalnog šijitskog svećenika Moktade al-Sadra izjavio da je ovaj spreman rasformirati paravojnu organizaciju Mahdijeva vojska ako to narede čelnici šijitske vjerske zajednice u Iraku ali i Iranu.

Irački premijer Nouri al-Maliki izjavio je mreži CNN da se Mahdijeva vojska mora rasformirati ukoliko al-Sadrova organizacija želi sudjelovati u političkom životu i natjecati se na nadolazećim izborima.

XS
SM
MD
LG