Linkovi

'Amerika: Naš sljedeći korak' - nova knjiga senatora Chucka Hagela


Američki senator Chuck Hagel objavio je knjigu u kojoj kaže da Sjedinjene Države trebaju neovisno čelništvo i vjerojatno još jednu veću političku stranku. Ovaj republikanski senator iz savezne države Nebraske također sugerira da bi rat u Iraku mogao ostati upamćen kao jedan od najvećih promašaja u povijesti. Naslov knjige je Amerika: naše sljedeće poglavlje: teška pitanja, izravni odgovori.

Chuck Hagel smatra se možda najutjecajnijim republikancem koji se otvoreno protivi politici administracije predsjednika Busha prema ratu u Iraku. U knjizi Amerika: naše sljedeće poglavlje osvrće se na svoju odluku 2002. godine da glasuje za odobravanje invazije na tu zemlju i strategiju predsjednika Busha nakon toga. Senator Hagel u knjizi također govori o reputaciji Sjedinjenih Država u svijetu, svojoj vojnoj službi u Vijetnamskom ratu i odluci da nakon dva mandata u siječnju napusti američki Senat.

Knjigu počinje citatom 'Više od svega, o sebi razmišljam kao o Amerikancu'. "Mislim da sam tijekom svojih 12 godina u Senatu vidio udaljavanje u američkoj politici od temeljnog načela tzv. amerikanizma prema strančarenju. Morate biti predani demokrat ili predani republikanac morate slijediti stranačku politiku, a ako iziđete iz tog kanala i počnete dovoditi u pitanje analize ili politiku vaše stranke, bit ćete marginalizirani. Razumijem da je to dio politike, ali ono s čime smo sad sučeljeni je opasna stranačka paraliza koja blokira cijelu zemlju. Sljedeći predsjednik morat će stvoriti neki konsenzus kako bi mogao upravljati zemljom, a to znači da pruži ruku prema republikancima i demokratima. Upravo zbog toga što se prvo ne promatramo kao Amerikanci, mi danas u Kongresu ne možemo ništa obaviti".

Iako je u prošlosti u Senatu bio poznat kao jedan od najvećih pristaša politike predsjednika Busha, njegova republikanska uvjerenja dovedena su u pitanje zbog protivljenja onom što je nazvao – citiramo – 'nepromišljenom vanjskom politikom…koja je odvojena od bilo kakvog strateškog konteksta'. U knjizi Amerika: naše sljedeće poglavlje ponavlja slične kritike na račun vanjske politike tvrdeći da je invazija Iraka 2003. godine predstavljala 'trijumf tzv. neokonzervativne ideologije, kao i aroganciju i nestručnost administracije predsjednika Busha'.

Kao veteran Vijetnamskog rata kaže da je vjerovao kako će lekcije naučene u tom ratu pružiti američkim čelnicima određene perspektive prije negoli su vojnici poslani u Irak. 'Na zaprepaštenje nas koji smo proživjeli vijetnamsku agoniju, te su lekcije bile ignorirane u završnim pripremama prije iračkog rata'. Hagel u knjizi također tvrdi da su dopredsjednik Dick Cheney i drugi selektivno odabirali obavještajne informacije za opravdavanje invazije i da su koristili strah kako bi zadobili podršku javnosti.

Chuck Hagel optimističan je da će američki politički sustav izići iz ovakvog ciklusa. "Demokracija uvijek ima svoj način za auto-korekturu. To može potrajati, ali za to i postoje izbori – da bi se obavila ta auto-korektura. I vjerojatno ćete vidjeti na nadolazećim izborima u studenome jednu od najznačajnijih auto korektura u povijesti ove zemlje. Rat u Iraku sasvim sigurno će biti u središtu te auto-korekture".

Senator Hagel u svojoj se knjizi također bavi i domaćim temama kao što su kriza sustava zdravstvene zaštite, ilegalno useljavanje, reforma mirovinskog sustava. Od drugih vanjskopolitičkih tema piše o problemima globalnog zatopljavanja, kineskoj sve snažnijoj ekonomiju, indijskim i pakistanskim nuklearnim kapacitetima te o agresivnim političkim i ideološkim stajalištima Irana. Knjigu američkog senatora Chucka Hagela Amerika: naše sljedeće poglavlje: Teška pitanja, izravni odgovori objavila je u utorak izdavačka kuća Harper Collins iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG