Linkovi

S rastom cijena, cjenkanje postaje popularnije


Rast cijena energenata u Sjedinjenim Državama pripisuje se ekonomskim poteškoćama. No, pored cijene nafte rastu i drugi troškovi - poput prehrambenih artikala. Paket od 12 jaja sada košta 30 posto više nego prije godinu dana. Poznavatelji prilika tvrde da Amerikanci plaćaju više, a u nekim slučajevima, dobivaju manje nego ranije.

Premda se cijena čokoladnih jaja nije znatnije promijenila komičar Conan O` Brien nedavno je uočio da se popularna uskršnja slastica – smanjila!

U tvrtki Cadbury's, koja proizvodi navedena čokoladna jaja tvrde da se veličina njihove poslastice u Velikoj Britaniji nije smanjila, ali priznaju da je njihov američki partner, kompanija Hershey, smanjila isti proizvod za američko tržište. Ne smanjuju se samo slatkiši. Toaletni papir tvrtke Scott košta isto no listići su manji. Sapun za muškarce, Dial, nekada je težio 127 grama, a sada je 14 grama lakši.

Aktivistkinja za prava potrošača Meg Margo tvrdi da ove promjene nisu prošle neopaženo: "Brojni lojalni potrošači neke marke primjećuju u trgovinama da su proizvodi na koje su navikli nešto drugačiji. Tvrtke oglašavaju te proizvode kao nove i bolje, ali ne kažu da su i manji."

Suočeni s potencijalnim gubitkom lojalnih kupaca proizvođači pribjegavaju zavaravanju, tvrdi urednik jednog potrošačkog časopisa Todd Marks: "Proizvođači i marketinški stručnjaci mogu raditi što god žele no u ovoj situaciji potrošači su žrtve."

Aktivisti za prava potrošača pozivaju kupce na oprez te da, kad je god moguće, pregovaraju o najboljoj cijeni. Prodavač Mike Cutro tvrdi da je trgovcima pogađanje s kupcima postalo prihvatljivije: "Rečeno nam je da je u redu pogađanje oko cijene kako bismo zaključili prodaju."

Premda nije uobičajeno kao nekad umjetnost pogađanja u Sjedinjenim Državama ponovno je popularna, a to je dobra vijest za kupce, tvrdi povjesničar trgovine Robert Spector: "Naša je ekonomija orijentirana na kupce. Trgovci žele navesti potrošače da kupe njihovu robu i nije im problem ako pri tom trebaju odustati od par dolara."

Potrošači pak kažu da ništa ne škodi pitati. Stručnjaci kažu da su građani danas više voljni pogađati se za cijenu zbog smanjenih prihoda i popularnosti Internet stranica poput dražbovaonice Ebay.

XS
SM
MD
LG