Linkovi

Slabiji dolar prisiljava japansku ekonomiju da se okrene susjedima u Aziji


Sredinom ožujka, dolar je vrijedio manje od 100 jena – prvi put u posljednjih 12 godina. Sličan pad vrijednosti bilježi se i u odnosu na euro i druge zapadne valute.

Najnoviji pad vrijednosti dolara posljedica je zabrinutosti među svjetskim investitorima da američka Središnja banka neće moći stvoriti uvjete za brži gospodarski rast, te da mjerama fiskalne politike neće spriječiti recesiju u Sjedinjenim Državama.

Analitičari upozoravaju da će daljnji pad vrijednosti dolara štetiti japanskoj i drugim azijskim ekonomijama. Sjedinjene su Države, nakon Kine, najveći trgovinski partner Japana, koji je u Ameriku prošle godine izvezao robe u vrijednosti od 145 milijardi dolara. Ali, s usporavanjem gospodarskih trendova u Americi, te sa slabijim dolarom, smanjuje se i japanski izvoz. On je u veljači ove godine bio manji za šest posto od izvoza u istom mjesecu 2007. Japanski izvoz u Ameriku bilježi pad već šest mjeseci za redom.

Stručnjak za monetarnu politiku u banci Standard Chartered u Hong Kongu, David Mann, kaže da će japanski izvoz u Ameriku biti sve manji, ukoliko japanska valuta jen nastaviti dobivati na vrijednosti. Osim toga, profiti japanskih tvrtki koje posluju u Sjedinjenim Državama – te zarađuju dolare – manje vrijede u samom Japanu, jer dolar gubi na vrijednosti.

David Mann kaže da se zbog toga Japan mora orijentirati i prema drugim tržištima, pogotovo onima u Aziji: "Japan sve više trguje s drugim zemljama u Aziji. Poslovanje s tim ekonomijama je, sve do nedavno, prilično zaostajalo. Trgovina s Kinom ide vrlo dobro."

Japanski izvoz u Kinu je u veljači, u odnosu na siječanj, bio veći za gotovo šest posto. U Kinu je izvezeno 15 posto više robe, a u Europu oko sedam posto više robe. Ako se u Sjedinjenim Državama nastave razmjerno loši ekonomski trendovi, najgore će proći japanska elektronska industrija – kaže Willem Thorbecke s japanskog Instituta za ekonomiju, trgovinu i industriju: "Trideset posto azijskog izvoza završi u Sjedinjenim Državama. Usporavanje američke ekonomije neizbježno ima negativan učinak u Aziji – bit će teže prodati svu tu robu koja stiže iz Azije."

Najteže će biti Tajvanu čija je ekonomija najviše okrenuta prema izvozu. Ugroženi će biti i veliki izvoznici poljoprivrednih proizvoda poput Australije i Novog Zelanda. Slabiji dolar znači da će američka govedina i američko žito biti jeftiniji na svjetskom tržištu, te da će se teže prodavati ti australski odnosno novozelandski proizvodi.

Willem Thorbecke kaže da ako Amerika uđe u recesiju, Azija će se možda morati više okrenuti samoj sebi: "Azija će se okrenuti od Amerike, počet će tražiti druga tržišta, a počet će raditi i na razvijanje vlastite, domaće potražnje."

Analitičari ne očekuju da će američki dolar u dogledno vrijeme dobiti na vrijednosti. Iako recesija u Sjedinjenim Državama ne bi značila gospodarsku katastrofu za Aziju, njezina će posljedica biti usporeni rast lokalnih ekonomija. Takva će situacija trajati sve dok se američko gospodarstvo ne oporavi.

XS
SM
MD
LG