Linkovi

Državno tajništvo otpustilo dva namještenika zbog neovlaštenog pregledavanja dosijea o izdavanju putovnica svih troje predsjedničkih kandidata


Američko Državno tajništvo objavilo je da su dva namještenika Državnog tajništva dobila otkaze zbog toga što su neovlašteno pregledavali dokumente koji se odnose na izdavanje putovnica svih triju predsjedničkih kandidata - Baracka Obame, Hillary Clinton i Johna McCaina. Protiv još jednog namještenika Državnog tajništva, koji je bio umiješan u ovoj incident, izrečene su disciplinske mjere.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice razgovarala je već s oboje demokratskih kandidata – Barackom Obamom i Hillary Clinton -, a razgovarat će i s republikanskim kandidatom Johnom McCainom, koji je trenutno u Parizu.

Glasnogovornik Državnog tajništva Sean McCormack izjavio je da 'nema indicija da je ovaj slučaj politički motiviran', ali je istaknuo da se provodi puna istraga.

Glasnogovornik izbornog stožera Baracka Obame izjavio je da je riječ o 'upravo šokantnom prekršaju sigurnosnih propisa kao i osobne privatnosti' te je zatražio da vlada objavi dodatne podrobnosti o ovom slučaju.

Državno je tajništvo objavilo da su trojica namještenika bili honorarni djelatnici, koji su zlouporabili svoja ovlaštenja u vezi dokumenata koji se odnose na putovnice građana. Viši su djelatnici Državnog tajništva saznali o pregledavanju dosijea tek nakon upita novinara o tome. Kompjuterizirani sistem registrira sve pokušaje da se pregledaju dokumenti vezani uz putovnice javnih osoba. Od početka ove godine registrirana su tri takva pokušaja u slučaju senatora Obame, 9. siječnja, 21. veljače i 14. ožujka ove godine.

Izborni stožer Baracka Obame zatražio je od Državnog tajništva da objasni zbog čega je prošlo toliko vremena od otkrivanja ovog slučaja pa do obavještavanja javnosti o njemu.

XS
SM
MD
LG