Linkovi

Borba Baracka Obame i Hillary Clinton za glasove hispaničkih birača u Teksasu


Sljedeći stranački izbori održat će se u utorak u Teksasu, saveznoj državi u kojoj glasači južnoameričkog podrijetla čine trećinu biračkog tijela. Crnci čine 11 posto, bijelci nešto manje od polovice glasača u Teksasu. Hispanici – kako se u Sjedinjenim Državama nazivaju glasači podrijetlom iz zemalja Južne Amerike – posebno su zanimljivi Demokratskoj stranci. Ove godine za njihovu naklonost bore se Hillary Clinton i Barack Obama.

Na televizijskim i radio postajama često se vrte reklamne poruke oba predsjednička aspiranta iz Demokratske stranke. I Barack Obama i Hillary Clinton često posjećuju južni dio Teksasa, uz granicu s Meksikom, gdje živi najveći dio Hispanika.. Izborna utrka između Baracka Obame i Hillary Clinton vrlo je neizvjesna i svaki je glas važan.

Senatorica Hillary Clinton je mjesecima bila najpopularniji kandidat među glasačima južnoameričkog podrijetla, jer su oni – u pravilu – podržavali njezina supruga, bivšeg predsjednika Billa Clintona. Poslovni čovjek Gregory Compean jedan je od najistaknutijih pristaša Hillary Clinton u Houstonu. Izbornom stožeru Hillary Clinton besplatno je ustupio na korištenje jednu od zgrada u njegovom vlasništvu, gdje su sada uredi njezine kampanje. Gregory Compeano kaže da će glasati za senatoricu iz New Yorka i bivšu prvu damu Sjedinjenih Država zbog toga što je ona najiskusniji predsjednički kandidat.

Thomas Servello glasat će za senatora iz Illinoisa Baracka Obamu, što više – on je i dragovoljac u njegovom izbornom stožeru. "S Obamom sam od početka. Sviđa mi se zato što zna ostvariti kontakt s ljudima. S ljudima južnoameričkog podrijetla pogotovo. Svi moji prijatelji misle kao ja. Barack Obama može razgovarati sa svakim, bez obzira tko je taj čovjek. Mislim da je on prava osoba za Bijelu kuću".

Earl Black, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Rice u Houstonu, kaže da u Teksasu hispanici tradicionalno ne izlaze u velikom broju na primarne, stranačke izbore. Crnci pak glasaju u velikom broj – što bi moglo pomoći Baracku Obami, a odmoći Hillary Clinton, kaže Earl Black. "Općenito govoreći, Barack Obama je u prednosti jer su glasači afro-američkog podrijetla - iako ih je manje od hispanika – koncentrirani u velikim gradovima, a i bolje su politički organizirani. Hillary Clinton će možda imati velikih problema da motivira svoje pristaše iz južnoameričke zajednice da zaista i izađu na glasanje".

Earl Black prognozira da bi senator Barack Obama sljedeći tjedan mogao pobijediti u Teksasu, bez obzira na činjenicu da je senatorica Hillary Clinton godina gradila lokalnu stranačku infrastrukturu za svoju predsjedničku kampanju. Prije još samo mjesec dana, Hillary Clinton je u Teksasu imala značajnu prednost. Ankete sada pokazuju da je njezina prednost značajno smanjena – iako ju još uvijek podržavaju vrlo važni glasački blokovi Demokratske stranke, žene i glasači južnoameričkog podrijetla.

XS
SM
MD
LG