Linkovi

'Iskustva Afro-američkih migracija' - Internet projekt Gradske knjižnice New Yorka


Današnje odredište u rubrici 'Web stranica tjedna' je jedna online izložba tematski vezana uz Mjesec povijesti američkih crnaca, točnije uz masovne migracije koje su obilježile živote generacija Afro-amerikanaca – od trgovine robljem, preko seobi iz ruralnog američkog Juga u gradove Sjevera, pa do današnjih useljavanja iz Afrike. To je projekt Gradske knjižnice u New Yorku, naslovljen "U pokretu: Iskustva Afro-američkih migracija", na adresi www.inmotionaame.org. Transatlantska trgovina robljem bila je, naravno, prisilna. Ali, od tada, većima crnačkih migracija bila je dobrovoljna, u potrazi za boljim životom.

"Predugo se o povijesti Afro-američkog iskustva pisalo kao o povijesti njihove viktimizacije, onoga što su nam drugi činili. S temom migracija počinje se uviđati što su ljudi afričkog podrijetla sami sebi učinili" - kaže Howard Dodson, čelnik Centra Schomburg za istraživanja crnačke kulture. Taj je centar dio Gradske knjižnice New Yorka koji je postavio online izložbu.

"Za tri godine rada na projektu, uspjeli smo prikupiti oko 25 tisuća stranica materijala – 16 tisuća u tekstu, te 8 tisuća fotografija i drugih prikaza. Na taj način smo zašli u dubinu priče o migracijama američkih crnaca" - kaže Howard Dodson.

Trinaest migracija, koje su posebice obrađene izložbom, uključuju putovanja odbjeglih robova, emigraciju u Afriku i drugdje, kao i tzv. 'Veliku migraciju' s južnjačkih farmi u sjevernjačke tvornice. A, ono što izložbu čini zaista posebnom je ogromna količina materijala - poput izvornih dokumenata, zemljovida i fotografija – koji pretvaraju naraciju izložbe u životne priče.

"Znanstveni napisi, rukopisi, poglavlja knjiga – ponekad i čitave knjige – sve to omogućuje onome tko želi saznati više o nekoj određenoj migraciji da zađe u dubinu odabrane teme" - objašnjava gospodin Dodson.

Web stranica Iskustva Afričko-američkih migracija uključuje i online plan lekcija koje nastavnici mogu koristiti kao materijale u školama. Dakle, za pogled na povijest američkih crnaca koja ide dublje od nabrajanja nekolicine slavnih imena ili događaja, vrijedi posjetiti naš današnji web sajt tjedna na adresi: www.inmotionaame.org.

XS
SM
MD
LG