Linkovi

'Iz sjene slobode' - izložba o crnačkima robovima koji su gradili američki Kongres


Veljača je u Sjedinjenim Državama mjesec crnačke povijesti – godišnja manifestacija o dostignućima zajednice afro-američkog podrijetla. Chris Simkins javlja o putujućoj izložbi koja otkriva ulogu Amerikanaca afričkog podrijetla u izgradnji Capitola, zgrade Kongresa u Washingtonu.

Zgrada američkog Capitola jedna je od najprepoznatljivijih na svijetu, no sve donedavno nije se znalo ništa o građevinarima koji su ga izgradili. Sada, putujuća izložba nazvana 'Iz sjene slobode', otkriva da je veći dio Capitola izgrađen od strane crnih robova u razdoblju od kraja 18. stoljeća do 1863. Izložba bilježi i na koji su način nabavljani robovi za gradnju. Prema starim bilješkama za obavljeni posao su plaćani robovlasnici-bijelci koji su posuđivali svoje robove kao privremene radnike. Sami robovi bili su plaćeni jedino ako su radili noću, nedjeljom i praznikom.

Felicia Bell iz Povijesnog društva Capitol je kustos izložbe. Ona kaže da je u to vrijeme veliki broj robova bio korišten pri gradnji vladinih zgrada po cijeloj Americi: "Prema dokumentima uobičajena nadoknada je bila pet dolara mjesečno po robu, što je za ono vrijeme bio dosta dobar iznos."

Amerikanci afričkog podrijetla radili su zajedno s bijelim radnicima - pilili su drva, nosili kamenje, i radili druge građevinske poslove. Ironija je da je dobro poznati šest metara visoki Kip slobode na vrhu kupole Capitola, izlio u bronci rob po imenu Philip Reid. Kustosica Bell kaže da je zabilježen opis radnih uvjeta od strane jednog očevica, poljskog putnika koji je posjetio gradilište: "On je govorio o tome kako su se bijeli radnici uglavnom opijali cijeli dan dok su robovi radili, te da ga je razljutilo kada je saznao da robovi nisu plaćeni, već da je nadoknada bivala isplaćivana njihovim vlasnicima."

Putujuća izložba bila je izložena u mnogim sveučilištima po Americi. Na sveučilištu Howard u Washingtonu student Nieon Crawford kaže da ga fascinirana povijest Capitola i doprinos crnačkih robova: "Jako je dobro da su konačno ovi podaci dani javnosti na uvid. Ja sam zasigurno danas tu puno naučio gledajući izložbu, tko je i kako sudjelovao u gradnji."

Felicia Bell kaže da se povijest Capitola ne bi trebala zanemarivati zbog bolnih uspomena na ropstvo. Po njoj izložba je važna jer pomaže ljudima da bolje razumiju važnost uloge Amerikanaca afričkog podrijetla, ne samo u izgradnji Capitola, već u izgradnji nacije.

XS
SM
MD
LG