Linkovi

Među više od deset milijuna ilegalnih imigranata, pet milijuna su djeca


Pet milijuna djece u Sjedinjenim Državama imaju barem jednog roditelja ilegalnog imigranta kojem prijeti deportacija budu li uhićeni. Kako bi se pomoglo ovoj djeci, čelnici nekih lokalnih zajednica pozivaju nedokumentirane roditelje da doznaju više o svojim pravima i obvezama. Oni, također, od agencija u čijoj je nadležnosti deportacija ilegalnih imigranata, traže da uzmu u obzir potrebe djece. Iz Bouldera, u saveznoj državi Colorado, javlja Shelly Schlender.

Na skupu članova lokalne zajednice u Boulderu dječak odjeven u meksičku kaubojsku jaknu i djevojčica u dugačkoj crvenoj haljini plešu. Oni su članovi folklorne skupine koja izvodi plesove raznih meksičkih regija, svaki s različitom porukom. Svaki mladi plesač donosi drugačiju obiteljsku povijest.

Neki žive u Sjedinjenim Državama generacijama, drugi su možda tek nedavno doselili. Neki, pak, imaju roditelje koji su ilegalno ušli u Sjedinjene Države. Miguel Villalon, pomoćnik direktora osnovne škole koju pohađaju mladi plesači kaže da u njegovoj školi podrijetlo djece nije važno: "Sva djeca za nas su prije svega djeca – mi ne postavljamo takva pitanja."

On dodaje da škola nikada ne dostavlja informacije saveznoj agenciji zaduženoj za problematiku useljavanja jer to zakonski nije obavezna učiniti.

Međutim, situacija s poslodavcima je drugačija. Vladini dužnosnici mogu zatražiti dokaz o državljanstvu ili valjanoj radnoj vizi te uhititi one koji nemaju te dokumente. Aktivistkinja Karla Aguilar prisjeća se kako je strah obuzeo brojne obitelji kad se kombije saveznih agenata zaustavio u njihovoj zajednici: "Došlo je do paničnog straha. Kad su ljudi vidjeli vladine kombije odmah su prestali s onim što su radili i otišli kućama gdje su se skrivali ostatak poslijepodneva."

Radilo se o agentima čiji je posao da uhite i deportiraju ilegalne imigrante. Deportacija je stalna briga za oko šest milijuna odraslih ilegalnih imigranata i njihovih pet milijuna djece od kojih su mnogi rođeni u Sjedinjenim Državama i imaju državljanstvo.

15-godišnji Adam zna da njegova majka može biti deportirana iz zemlje. "Čudan je to osjećaj, zamisliti da dođete kući i ne nađete svoje roditelje. Imam dosta prijatelja koji su u sličnoj situaciji kao i moja obitelj."

Strah postaje stvarnost kad vladini agenti izvrše raciju na neke biznise. U nedavnom izvješću organizacije Urban Institute, navodi se da na svaka dva radnika uhićena u ovakvim akcijama izravno je pogođeno jedno dijete. Mnogi uhićeni roditelji ne spominju svoju djecu iz straha da će i oni biti uhićeni no ostanak kod kuće može biti i gori. Urban Institute navodi da se takva djeca suočavaju s užasno teškim ekonomskim prilikama te osjećajem odbačenosti.

Karla Aguilar kaže da je organizacija Koalicija za prava imigranata u Coloradu organizirala ekipu za brzu reakciju koja se promptno upućuje na mjesta na kojima su vladini agenti izveli raciju: "Pokušavamo uspostaviti trenutnu vezu s djecom uhićenih osoba kako bi oni otišli kod članova obitelji i bili zaštićeni od teškog iskustva kroz koje bi prošli kroz sustav Agencije za zaštitu djece."

Neki aktivisti pomažu ilegalnim imigrantima u pripremi plana za slučaj da budu uhićeni odnosno kako da njihova djeca budu zaštićena. Glasnogovornik vladine agencije za primjenu imigracijskih i carinskih propisa Carl Rusnok kaže da se ulažu veliki napori da se odgovori na potrebe djece. U međuvremenu, Urban Institute poziva tu agenciju da razvije jasnije naputke za pomoć djeci nakon što njihovi roditelji, ilegalni imigranti, budu uhićeni u racijama.

XS
SM
MD
LG