Linkovi

Web stranica tjedna: MIT-jev OpenCourse Ware


Američka su sveučilišta vjerojatno među najboljima u svijetu, a sigurno među najskupljima. Ovotjedno odredište nam je web stranica koja nudi velik dio materijala dostupnih studentima na jednom od najprestižnijih sveučilišta, i to besplatno.

"OpenCourse Ware Massachusettskog Instituta za tehnologiju objavljuje na webu materijale praktički svih predmeta koji se upisuju na toj visokoškolskoj ustanovi. Među njima su i oni materijali koji se daju studentima koji redovito prate nastavu: dakle, bilješke za predavanja, nastavni plan i raspored tema, ispitni uvjeti i materijali, zadaci za izradu kod kuće, razni vježbovni testovi i slično," kaže Steve Carson, glasnogovornik za program OpenCourse Ware MIT-ja na adresi www.ocw.mit.edu.

Ove online publikacije nisu isto što i redovito studiranje na MIT-ju. Tu nema udžbenika, nema diskusija, a niti se nastavnom osoblju mogu postavljati pitanja. Ali, još uvijek je tu mnogo vrijednih materijala vezanih uz 1800 predmeta iz polja znanosti i tehnike, biznisa, glazbe, književnosti, te specijalnih tečajeva, dizajniranih za učenike srednjih škola.

"To nije isto kao i dopisni studij. Isprva, to se nije smatralo čak niti pomagalom za dopisni studij, nego se mislilo da će ti materijali koristiti drugim sveučilišnim nastavnicima diljem svijeta u izradi njihovih vlastitih nastavnih materijala," kaže Carson.

'Diljem svijeta' je prava riječ. Naime, više od polovine korisnika MIT-jevog websajta OpenCourse Ware izvan je Sjeverne Amerike, a mnogi od njih koriste prevedene materijale s tog websajta.

"Gotovo odmah nakon što postavimo neke materijale na web stranicu već nas kontaktira čitav niz drugih organizacija, zainteresiranih da vlastitim naporima prevedu te materijale na druge jezike. Dosad imamo već oko 600 prijevoda naših predmeta na španjolski, portugalski, kineski, tajlandski, a upravo stižu i neke prijevodi na iranski jezik farsi," kaže Carson.

Sve što je objavljeno na MIT-jevoj stranici OpenCourse Ware slobodno se i besplatno može 'downloadati' na korisnikov kompjuter. A, ako na Massachusettskom Institutu za tehnologiju ne možete naći ono što vam treba, postoji i poveznica za međunarodni konzorcij sveučilišta u dvadesetak drugih zemalja koji nudi slične materijale.

XS
SM
MD
LG