Linkovi

Američkom brigadiru uručeno hrvatsko vojno odličje


U hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu ministar obrane Branko Vukelić uručio je odličje Red Hrvatskog Trolista, brigadiru američke vojske i negdašnjem vojnom izaslaniku u Hrvatskoj Kennethu Stolworthyu za njegov doprinos u razvoju hrvatsko-američkih vojnih odnosa.

Brigadira Stolworthya odlikovao je predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Stjepan Mesić. Ministar Vukelić je naglasio kako je brigadir Stolworthy značajno unaprijedio američko-hrvatske vojne odnose te pomogao Hrvatskoj da se uključi u vojnu misiju u Afganistanu, a značajan je njegov doprinos i na provođenju reformi potrebnih za učlanjenje Republike Hrvatske u NATO savez.

Brigadir Stolworthy je istaknuo da mu je bila čast raditi s hrvatskim vojnicima i časnicima, a istaknuo je hrabrost hrvatskih vojnika u Afganistanu za koje je rekao "...da se ne plaše dragovoljno otići na jug te zemlje što mnogi drugi izbjegavaju..."

Hrvatski ministar obrane danas, inače, počinje, zajedno s kolegama iz Albanije i Makedonije, službene razgovore u State Departmentu i Pentagonu u okviru Američko-jadranske povelje. Danas se trojica ministara sastaju s dotajnikom u američkom Državnom tajništvu Johnom Negroponetom te kasnije s ministrom obrane Robertom Gatesom.

Americko-jadranska povelja ima za cilj približavanje tri zemlje europskog jugoistoka učlanjenju u NATO savez. Očekuje se da bi Hrvatska mogla dobiti poziv za učlanjenje u travnju na summitu NATO saveza u Bukureštu.

XS
SM
MD
LG