Linkovi

Film tjedna: Spiderwick Chronicle


Popularna serija bajkovitih romana za mlade čitatelje našla se na velikom ekranu u mračnoj ali uzbudljivoj avanturi, prepunoj nevjerojatnih stvorenja i zastrašujućih trenutaka. Alan Silverman za nas je pogledao film "The Spiderwick Chronicle".

Obitelj Grace – koju čine nedavno rastavljena majka Helen, braća blizanci Jared i Simon, te njihova starija sestra Mallory – preselila se iz grada u zapuštenu kuću na selu, koja je u vlasništvu njihove obitelji već generacijama. Prekopavajući po stvarima na prašnjavom tavanu, avanaturama sklon Jared otkrije knjižicu koju je stotinu godina ranije napisao njehov pra-pra-ujak: vodič o vilama, goblinima i ogrima koji žive u čarobnom ali nevidljivom svijetu oko njih. Dogodi se i nešto zaista zapanjujuće: jedno se vilinsko stvorenje stvori kraj Jareda i upozori ga da je jako opasno ako dopusti da knjiga padne u krive ruke.

Simona otmu stvorenja koja su ljudima nevidljiva osim ako ne žele da postanu vidljiva … ili ako jedno od njih ljudskom bižu udijeli sposobnost da ih vidi. Jared kreće u avanturu spašavanja svog brata od ogra Mulgaratha, koji bi – ako se dočepa tajni u knjižici – zadobio nevjerojatne moći.

Mladi engleski glumac Freddie Highmore tumači uloge oba brata, dok irska tinejđerka Sarah Bolger glumi njihovu skeptičnu stariju sestru Mallory Grace.

Ovaj bajkoviti svijet nosi i stvarne opasnosti za djecu, no redatelj Mark Waters smatra da mlada publika može uživati u avanturi bez da se plaši … ili barem, ne previše. Kaže da su uzori bili avanturistički filmovi iz osamdesetih: Gremlini, Gooniji i Povratak u budućnost, koji su svi imali i svoju mračniju stranu, ali su za mlade gledatelje ipak bili posve bezazlena zabava.

Film "The Spiderwick Chronicles" adaptiran je prema romanima koje je napisala Holly Black, a ilustrirao Toni DiTerlizzi. Glumačka postava uključuje i komičare Setha Rogena i Martina Shorta – koji daju glasove nešto ljubaznijim stvorenjima iz bajke -, dok Nick nolte glumi zlog ogra Mulgaratha. Mary-Louise Parker je majka Helen, dok je David Strathairn ekscentrični Arthur Spiderwick. Joan Plowright glumi rastresenu tetu Lucindu, koja također zna za tajne bajkovitog svijeta, oživljenog pomoću fantastičnih specijalnih efekata kompanije Industrial Light and Magic. Glazbu za film je skladao James Horner.

XS
SM
MD
LG