Linkovi

Američka diplomacija pozdravila činjenicu da je u Damasku ubijen jedan od zapovjednika Hezbollaha


Sirijske su vlasti priopćile da je u eksploziji automobila bombe u damasku jučer poginuo čelni zapovjednik libanonske islamističke organizacije Hezbollah, Imad Mughniyeh. On se smatra odgovornim za niz napada na zapadne i izraelske ciljeve, tijekom osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća.

Iran i Hezbollah – stranka ali i paravojna organizacija libanonski šijita – tvrde da je za smrt ovog čovjeka odgovoran Izrael, koji odbacuje ove optužbe. Ministar unutrašnjih poslova Sirije nazvao je ovaj bombaški napad 'kukavičkim i terorističkim činom', no poimence nije osudio nikoga.

Washington je pozdravio činjenicu da je Imad Mughniyeh ubijen, jer se on već dvadeset godina nalazi na američkom popisu 20 najtraženijih terorista. Glasnogovornik Državnog tajništva Sean McCormack izjavio je da je situacija u svijetu odmah postala bolja, nakon smrti ovog terorista.

Izrael smatra da je Imad Mughniyeh organizator podmetanja bombe u izraelskom veleposlanstvu u Argentini, 1992. godine, u kojem je život izgubilo 29 osoba. Argentinski tužitelji povezali su ovog Libanonca i s postavljanjem bombe u židovski centar u Buenos Airesu, 1994. godine, kada je poginulo 85 osoba.

Washington ga smatra odgovornim za bombaški napad na američku ambasadu u Bejrutu, 1983. godine, kada je ubijeno 63-oje ljudi, od toga 17 Amerikanaca, kao i za napad na marinsku bazu u Bejrutu, također 1983. godine, pri čemu je ubijen 241 marinac te 59 francuskih vojnika koji su bili u mirovnoj misiji u Libanonu.

******

Predsjednik George Bush odlučio je proširiti američke sankcije koje se odnose na Siriju. Nove mjere odnose se na aktivnosti više sirijskih državnih dužnosnika, koje – kako se navodi – destabiliziraju situaciju u Iraku. Druge sankcije odnose se na sirijske državne dužnosnike koji imaju koristi od korupcije u njihovoj zemlji.

Na koje se točno sirijske dužnosnike ove mjere odnose odlučit će američka državna tajnica i ministar financija.

U priopćenju Bijele kuće kao razlozi za uvođenje ovih mjera navode se sirijsko ugrožavanje stabilnosti Libanona, zatvaranje demokratskih aktivista u Siriji te podrška terorizmu.

XS
SM
MD
LG