Linkovi

SAD od Europljana ponovno traži dodatne snage za Afganistan


Američki ministar obrane Robert Gates iskoristio je svoj govor na godišnjoj konferenciji o europskoj sigurnosti za izravno obraćanje europskim dužnosnicima od kojih su, priznao je Gates, mnogi odbili njegov raniji poziv za upućivanjem dodatnih snaga u Afganistan.

Gates je rekao da, premda je Afganistan daleko od Europe, tamošnja misija u skladu je s tradicionalnom podrškom NATO-a ljudima koji se pokušavaju domoći slobode i prosperiteta te da je važan dio napora za okončavanje međunarodnog terorizma islamskih ekstremista.

Gates je dodao da se neki Europljani protive ratu u Afganistanu jer ga povezuju s ratom u Iraku no podsjetio je da su mnoge terorističke zavjere potekle iz Afganistana te da bi se to moglo ponoviti ukoliko ta zemlja ne bude na čvrstom putu ka stabilnosti. Prema njegovim riječima, podrška Europljana ratu u Afganistanu slaba je zato što mnogi Europljani ne mogu uvidjeti magnitudu izravne prijetnje koju nestabilnost u Afganistanu može predstavljati za Europu.

"Zamislite da islamski teroristi napadnu vaše glavne gradove na isti način kao što su napali New York. Zamislite da se domognu oružja i materijala još veće razorne moći, oružja do kojih se može lako doći u današnjem svijetu. Na našu pogibelj zaboravljamo da su ambicije islamskih ekstremista ograničene samo s onim što im je na raspolaganju."

Gates je pozvao Europljane da pronađu odlučnost i suprotstave se današnjem izazovu slobodi, isto kao što su to učinile ranije generacije. Američki ministar obrane vjeruje da bi poraz NATO saveza u Afganistanu samo pogoršao ono što je nazvao "rakom" islamskog ekstremizma te da on vidi misiju u Afganistanu kao test kredibiliteta NATO saveza.

"Ne smijemo i ne može postati podijeljeni savez, na one koji su voljni boriti se i one koji to nisu. Takav razvoj događaja, sa svim svojim implikacijama po kolektivnu sigurnost, doveo bi do uništenja saveza. Neki saveznici iz NATO-a ne bi smjeli imati luksuz sudjelovati samo u mirovnim dijelovima operacije, a da su drugi primorani nositi neproporcionalni dio borbi i umiranja."

Gates je rekao da NATO priprema petogodišnju strategiju s realističnim ciljevima i akcijskom planu za njihovo ostvarenje. Čelnici NATO razmatrat će taj dokument na summitu u Rumunjskoj u travnju.

Na istom skupu glavni zapovjednik NATO saveza general John Craddock izjavio je da Savezu nedostaje 3,600 vojnika potrebnih za stabiliziranje juga Afganistana. Američki dužnosnici vjeruju da je taj broj još veći - sedam tisuća vojnika - te su prošlog mjeseca obećali upućivanje 3,200 vojnika u Afganistan u travnju na rok od sedam mjeseci.

Zamjenik ruskog premijera, Igor Ivanov, izjavio je na skupu u Minhenu da se Zapad mora naviknuti na sve veći utjecaj Moskve na globalna zbivanja. Ivanov je pokušao ublažiti zabrinutost koju je izazvao ruski predsjednik Vladimir Putim oštrim govorom na prošlogodišnjem skupu. Ivanov je rekao da rastuća ruska ekonomska moć ne predstavlja prijetnju drugim zemljama. On je također dodao da Rusija preferira novi multilateralni pristup u kontroli nuklearnog oružja koji bi zamijenio stare američko-ruske sporazume. Moskva i Washington u prijeporu su oko američkog plana uspostave raketnog štita čije bi komponente bile u Poljskoj i Češkoj.

XS
SM
MD
LG