Linkovi

U New Yorku i New Jerseyu, ankete daju prednost Hillary Clinton kod demokrata i Johnu McCainu kod republikanaca


Za pretendente na Bijelu kuću stigao je najvažniji dan u njihovoj dosadašnjoj kampanji – tzv super-utorak, kada se stranački izbori i izborni kolegiji održavaju u 24 savezne države. Što se može očekivati na tim izborima u New Yorku i saveznoj državi New Jersey?

Republikanci bi možda već danas mogli doznati tko će biti njihov predsjednički kandidat dok bi se kod demokrata neizvjesnost mogla nastaviti i nakon današnjeg velikog izbornog dana. Naime, dok ankete ukazuju da bi senator John McCain gotovo sigurno mogao osigurati republikansku nominaciju, kod demokrata, prednost Hillary Clinton pred Barackom Obamom na nacionalnoj razini posve se rastopila. Demokratska je utrka, stoga, potpuno otvorena.

Što se New Yorka tiče, prednost Hillary Clinton ipak izgleda prevelikom premda je Obama dobio podršku brojnih čelnika u Harlemu, Queensu i Brooklynu. Demokrati će u New Yorku danas podijeliti 232 delegata, a preostalih 49 bit će tzv. super-delegati, članovi stranačkog establishmenta koji će se na stranu jednog od predsjedničkih kandidata staviti naknadno.

Kod republikanaca, pobjedniku će u New Yorku pripasti svi delegati, njih 101. To će, po svemu sudeći, biti John McCain, na čiju se stranu stavilo i republikansko čelništvo ove savezne države.

New Jersey je po prvi put prebacio termin održavanja stranačkih izbora iz lipnja u veljaču. Senatori Clinton i McCain i ovdje vode, no kod demokrata, Barack Obama je prepolovio prednost Hillary Clinton. Jučer je održao i veliki izborni skup u ovoj saveznoj državi, na kojem mu je podršku izrazio i poznati glumac Robert De Niro.

U New Jerseyu je, inače, od studenog registrirano čak 48 tisuća novih birača koji bi mogli biti odlučujući čimbenik za ovdašnji ishod izbora.

Kod republikanaca, John McCain gotovo sigurno može računati na svih 52 republikanskih delegata.

Inače, koliki je značaj današnjih izbora pokazuju i slijedeće brojke: od ukupnih 4049 demokratskih delegata, danas se odlučuje kome će pripasti njih 1681; a, od 2380 republikanskih delegata, bira ih se 948.

XS
SM
MD
LG