Linkovi

Hrvatska i EU: Ribarstvo spremno čeka pregovore još od 2006.


Hrvatska je proglašena spremnom za pregovore o ribarstvu još na ljeto pretprošle godine. Onda se uplela politika.

Izvještaj o rezultatima screeninga – ili dubinske analize stupnja usklađenosti hrvatskih zakona i prakse s europskima – za poglavlje Ribarstvo poslat je iz Europske komisije Vijeću ministara 18. srpnja 2006. godine s mišljenjem da je Hrvatska spremna za otvaranje pregovora po ovom poglavlju, stoga se to predlaže.

Ribarstvo je trebalo biti jedno od laganih poglavlja. Poslije godine i pol nije ni načeto na Vijeću te je izvještaj o screeningu još interni a ne javni dokument. Proceduru je zaustavila Slovenija radi nezadovoljstva razgraničenjem na moru.

Žrtva dobrosusjedske pomoći približavanju EU postalo je i poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Za poglavlje Pravda, sloboda i sigurnost Slovenija je imala primjedbe - vezane naravno uz granicu - koje je hrvatska strana zadovoljila ali je poglavlje i dalje na čekanju.

U izvještaju o screeningu Ribarstva u dijelu međunarodnih sporazuma otkrivena je tajna dokumenta koji se u svim novijim političkim odlukama tumači kao sporazum Hrvatske, Italije, Slovenije i Europske komisije o neprimjenjivaju režima ZERP-a na brodice pod zastavom EU. Izvještaj o screeningu – koji su pisali stručnjaci a ne krojili političari – konstatira da je Hrvatska proglasila ZERP temeljem UN-ove Konvencije o pravu mora. Navodi se potom odluka Sabora o izuzeću. Ova je odluka "uzeta u obzir", tako kaže izvještaj, na trilateralnom sastanku Hrvatske, Italije i Slovenije pod okriljem Europske komisije. I to je sve.

Uzgred, famozni zapisnik, onaj koji je s vremenom postao sporazumom, u svom tekstu sadrži najavu da će se sporazum o ribarenju tek trebati postići! Stoga je razmljivo da navodnog sporazuma nema ni među sporazumima Europske unije a ni u UN-ovima, budući da je Hrvatska obavezna deponirati odluke vezane uz njezinu jadransku zonu, dakle i onu o izuzimanju iz režima ZERP-a. Svi pozivi Zagreba da se dogovori ribarenje na Jadranu ostali su bez odgovora.

Jednom kada se uklone prepreke za ova poglavlja, ona će lako proći proceduru. Prave teškoće Hrvatske leže na drugoj strani . Mlaki su reformski potezi ozbiljno ugrozili napredak u ključnim područjima, pogotovo u trokutu pravosuđe, reforme organa državne uprave i borba protiv korupcije, što je dodatno naglasila predizborna godina.

XS
SM
MD
LG