Linkovi

Hrvatska u Bruxellesu pokrenula pitanje odgovornosti za usporavanje pregovora o članstvu u Europskoj uniji


Hrvatska ne skriva da je učinila dosta propusta u procesu prilagodbe za članstvo u EU, pogotovo presporim i manjkavim reformama tamo gdje su najpotrebnije - u pravosuđu i borbi protiv korupcije. No, konačno smo u Bruxellesu doživjeli da se hrvatska strana javno pobunila protiv sporosti pregovora te da je tu sporost europska strana priznala.

Glavni je pregovarač Vladimir Drobnjak pred zastupnicima Vanjskopolitičkog odbora EP-a ocijenio da bi - da su tijela Unije radila svoj posao - do danas umjesto 16 bilo otvoreno najmanje 20 poglavlja.

Predstavnik Europske komisije složio se s konstatacijom o usporavanju no za to je okrivio Vijeće EU, dakle države članice.

S njim se poklapaju Drobnjakovi podaci – Hrvatska čeka kompletiranje verifikacijske procedure jesu li zadovoljeni preduvjeti (ili mjerila) za otvaranje četiri poglavlja. Hrvatska je za tri poglavlja predala pregovaračka stajališta još prije ljeta prošle godine a do danas nije dobila jasne naznake o njihovom otvaranju. Na čekanju dužem od godine dana su poglavlja Pravda, sloboda i sigurnosti te Ribarstvo.

Oba su zakočena zbog istog razloga - slovenskih prigovora na razgraničenje.

Hrvatska strana spominje tri posve zaustavljena poglavlja. "Mjerila trebaju biti rađena prema svakome kandidatu, precizno definirana na mjerljiv način, jednako je značajno da ih se ne zloupotrebljava kao sredstvo produživanja, blokiranja ili odugovlačenja procesa, nažalost točno se to dogodilo za nekoliko poglavlja“ - kritizirao je glavni pregovarač napominjući da Hrvatska nije nezadovoljna dostignutim ali ni posve zadovoljna sadašnjom dinamikom pregovora.

Pregovore može ozbiljno ugroziti provedba ZERP-a - upozorio je izvjestitelj Swoboda. Glavni pregovarač RH se pak požalio da su svi hrvatski pozivi na pregovore o ribarstvu - koji bi riješili prijepore - ostali neodgovoreni.

Bilo je i trljanja nosa svisoka. “Zapadnobalkanska je praksa da se druge optužuje za ono što trebaju sami napraviti“ - doprinos je raspravi eurozastupnika iz Slovenije Jelka Kacina. Eurozastupnica Doris Pack okrstila je Kacinovu izjavu "ili nesporazumom ili izostankom volje da se pomogne u rješavanju problema“. K tome, predstavljajući prioritete slovenskog predsjedanja ministar Dimitrij Rupel je dosta vremena posvetio dobrosusjedskoj bilaterali - pitanju o kojem ostalih 26 članica na želi ni čuti.

XS
SM
MD
LG