Linkovi

Hollywood se sjeća Heatha Ledgera


Prijatelji i štovatelji glumca Heatha Ledgera tuguju nakon njegove smrti i prisjećaju se njegove karijere, okončane preranom smrću, u utorak, u dobi od 28 godina. Iz Los Angelesa, Mike O'Sullivan se osvrće na Ledgerovo prerastanje iz tinejđerskog glumca u jednu od najtalentiranijih zvijezda Hollywooda.

Pred ulazom zgrade u kojoj je stanovao na Manhattanu, njegovi štovatelji ostavljaju cvijeće, a kolege u Hollywoodu izražavaju šok nad njegovom naglom smrću. Uzrok smrti znat će se tek za desetak dana kada budu okončani svi toksikološki testovi, no Ledgerova obitelj ustraje da se radilo o nesretnom slučaju.

Mel Gibson, koji je mladog Heatha Ledgera odabrao za jednu od glavnih uloga u svom filmu "Patriot", njegovu smrt naziva tragičnom; u pismenom priopćenju kaže da je polagao ogromne nade u Ledgerovu budućnost kao jednog od najvećih holivudskih glumaca. Ang Lee, koji je režirao film "Planina Brokeback" s Ledgerom u glavnoj ulozi, kaže da je rad s njim bio pravi užitak. Geoffrey Rush, koji je s njim glumio u filmovima "Ned Kelly" i "Candy", okarakterizirao ga je kao vrlo osjećajnog glumca koji se neustrašivo bacao u svoje uloge.

Heath Ledger je rođen u Perthu, u zapadnoj Australiji, 1979. Glumu je otkrio u srednjoškolskoj dramskoj grupi. Nakon uloga u australskim filmovima i televizijskim serijama, preselio se u Los Angeles i 1999. glumio u tinejđerskoj komediji "10 Things I Hate About You". Tada je došla i uloga u velikoj produkciji, filmu "Patriot", priči o američkoj revoluciji.

2001, Ledger je glumio u zabavno-akcijskom filmu "The Knight's Tale", ali je pažnju kritičara više privukao ulogom u filmu "Monster's Ball", drami o rasnim odnosima na američkom Jugu. To je bila prva u nizu emocionalno vrlo intenzivnih i teških uloga po kojima je postao i poznat. 2003, uslijedio je film "Ned Kelly" o legendarnom australskom odmetniku. Bilo je tu i nekoliko laganijih uloga: s Mattom Damonom glumio je u fantaziji "Braća Grimm", a svijet kalifornijskih surfera prikazao je u filmu "Lords Dogtown". S Jakeom Gyllenhaalom kao partnerom glumio je u filmu "Planina Brokeback", 2005, priči o dvojici kauboja u homoseksualnoj vezi. Obojica su bili nominirani za oskare.

Godinu dana kasnije, Ledger je glumio pjesnika ovisnog o heroinu u australskoj drami "Candy". Potom je bio jedan od šestero glumaca koji su portretirali Boba Dylana u različitim fazama njegove karijere u biografskom filmu "I'm Not There".

U - po nekim kritičarima - njegovoj najboljoj i najmračnijoj ulozi, Heath Ledger glumi zlikovca Jokera u dolazećem nastavku Batmana, "The Dark Knight". Film će se početi prikazivati u srpnju. Kako kažu upućeni, liku koga je svojedbno proslavio Jack Nicholson, Ledger je dao dodatnu dimenziju dubine i slojevitosti.

Dok njegovi kolege i štovatelji ponajviše ističu Ledgerov glumački talent, njegov je otac za svog sina rekao da će ostati zapamćen po svojoj ljubaznosti i velikodušnosti, kao i dobrom srcu koje su osjetili svi koji su ga poznavali.

XS
SM
MD
LG