Linkovi

Na svjetskim burzama cijene dionica padaju


U prvim satima trgovanja na burzama u Aziji i Australiji zabilježen je znatan pad vrijednosti dionica, nakon jučerašnjih gubitaka koji su posljedica zabrinutosti da američkoj ekonomiji prijeti recesija. Vrijednosti dionica u Australiji, Kini, Hong Kongu, Japanu, Singapuru, Južnoj Koreji i Tajvanu bila je danas manja za 4 do 6 posto.

Jučer su dionice na europskim, azijskim i južnoameričkim burzama izgubile vrijednost u rasponu od 3 do 7 posto. Bio je to najveći gubitak vrijednosti u jednom danu u više posljednjih godina.

Američki milijarder i filantrop George Soros upozorio je da se svijet nalazi pred najozbiljnijom financijskom krizom od drugog svjetskog rata. Direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn situaciju je nazvao 'ozbiljnom', rekavši da sve razvijene zemlje osjećaju posljedice usporavanja ekonomskog rasta u Sjedinjenim Državama.

Predsjednik George Bush uputio je Kongresu prijedlog o paketu stimulativnih mjera u vrijednosti od 145 milijardi dolara, kako bis e spriječila recesija. Paket mjera predviđa dodatno sniženje poreza kako bi se intenziviralo trošenje, te time spriječila recesija.

Američke burze su jučer bile zatvorene zbog državnog blagdana; stručnjaci očekuju dodatni pad vrijednosti dionica kada se ujutro burze otvore.

XS
SM
MD
LG