Linkovi

Američki ministar obrane najavio mogućnost da se do srpnja iz Iraka povuku četiri brigade američke vojske


Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je da su i dalje aktualni planovi o postupnom povlačenju američkih snaga iz Iraka, no da će do smanjenja američkih vojnih efektiva u toj zemlji doći ovisno o spremnosti iračke vojske da jamči unutrašnju sigurnost.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u pentagonu, Gates je rekao da stanje u Iraku pokazuje da će se do kraja srpnja moći povući pet borbenih brigada, svaka veličine oko 4 tisuće vojnika i časnika.

Nakon tog povlačenja u Iraku bi ostalo oko 130 tisuća američkih vojnika.

Američki ministar obrane Robert Gates inače nastoji umiriti reakcije nekih od saveznika iz NATO saveza do kojih je došlo nakon Gatesove kritike spremnosti nekih od zapadnoeuropskih zemalja da sudjeluju u borbi protiv afganistanskih talibana te da obučavaju afganistansku vojsku.

Robert Gates je na tiskovnoj konferenciji u Pentagonu najavio da Washington u Afganistan šalje 3200 marinaca, koji će pomoći u borbama protiv talibana. Međutim, Gates je naglasio da dolazak američkog pojačanja ne znači da je borbena gotovost NATO-vih postrojbi nedovoljna.

Robert Gates je posebno istakao doprinos Britanije, Kanade, Nizozemske, Australije i Danske, rekavši da vojnici i časnici iz tih države imaju vrlo važnu ulogu u mirovnoj misiji u Afganistanu.

Dnevnik Los Angeles Times prekjučer je objavio intervju s američkim ministrom obrane koji je izjavio da neke postrojbe NATO saveza nisu spremne za borbu s talibanima.

Na izjavu je snažno reagirao glavni tajnik NATO saveza, a i neke europske vlade.

XS
SM
MD
LG