Linkovi

Condoleezza Rice u nenajavljenom posjetu Iraku


Američka državna tajnica Condoleezza Rice nenajavljeno je danas posjetila Bagdad gdje se susrela s visokim iračkim dužnosnicima u pokušaju da potakne političko pomirenje među različitim vjerskim frakcijama u zemlji. Američka državna tajnica stigla u Bagdad iz saudijskog glavnog grada Rijada, gdje prati predsjednika Busha na njegovoj srednje istočnoj turneji.

Gospođa Rice stigla je u Bagdad bez najave i odmah otišla na razgovore s premijerom Nurijem al-Malikijem i drugim iračkim dužnosnicima. Govoreći na tiskovnoj konferenciji u glavnom iračkom gradu, gospođa Rice je pozdravila usvajanje zakona u iračkom Parlamentu kojim se dopušta bivšim dužnosnicima Saddamove Stranke Baath da se ponovno zaposle u vladi. Dodala je da irački čelnici sad moraju taj zakon i usvojiti druge ključne zakonske mjere, uključujući i naputak za održavanje lokalnih izbora. Hvaleći rad iračke vlade državna je tajnica izjavila da nastojanja na polju nacionalnog pomirenja napreduju 'prilično izuzetno'.

Condoleezza Rice: Demokratski i jedinstveni Irak je tu i tu će ostati, i dok psotoje izazovi, on je prošao kroz izuzetno teška vremena i sad se kreće naprijed na obećavajući, iako još uvijek krhki, način.

Tijekom svog kratkog posjeta Bagdadu američka državna tajnica je ukratko obavijestila premijera Nurija al-Malikija o razgovorima koje je predsjednik Bush vodio tijekom svog posjeta Srednjem istoku.

XS
SM
MD
LG